Cargocsúcs, erősödő utasforgalom Budapesten

iho/repülés   ·   2021.06.16. 12:00
90752369_10158080554622829_8121783380074299392_o

Légi áruszállítás: a járvány előttihez képest is nagy a növekedés. Javul az utazási kedv, jobbak a körülmények. A 100E megint jár a Deák térről.

Sorra dönti a rekordokat a Budapest Airport cargoforgalma: a 2020-as év végi rekord negyedév után 2021 első három hónapja újabb csúcsot jelentett a repülőtér történetében, a növekvő tendencia pedig a következő hónapokban is folytatódott. A Budapest Airport az idei évben május végéig 71 ezer 566 tonna légiárut kezelt, 32,8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és 30,2 százalékkal többet, mint a koronavírus-járvány elterjedését megelőző, 2019-es évben, olvasható a Budapest Airport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Budapest Airport a cargo forgalom növekedési üteme terén Európa élvonalába került; májusban például 46,6 százalék volt, 2020 ugyanezen hónapjához viszonyítva. Magyarország kedvező elhelyezkedésének, illetve a Budapest Airport és a cargo közösség sikeres üzletpolitikájának köszönhetően a Budapest Airport kelet-közép-európai cargo kapu szerepe folyamatosan erősödik, így a repülőtér-üzemeltető további jelentős növekedést prognosztizál a 2021-es évre. A vállalat erre felkészülve a repülőtéri cargo közösséggel közreműködve megkezdte a BUD Cargo City második fázisának előkészítését.

(fotók: Budapest Airport, Baranyai Róbert)

Közeleg a nyár: már 88 ezer 827 utas májusban

Májusban már 88 ezer 827 utas választotta a budapesti repülőteret, ami csaknem négyszerese a koronavírus-járvány miatt nagymértékben visszaeső 2020. májusi utasforgalomnak.   

A koronavírus elleni átoltottság növekedésével és az utazási korlátozások fokozatos feloldásával az utasszámban is megfigyelhető a mérsékelt emelkedés; 2021 áprilisához képest májusban harminchét százalékkal nőtt a személyforgalom. Látható, hogy az utazási kedv újra a repülőtérre hozza az utasokat, a Budapest Airport pedig az infrastruktúra fejlesztésével, minőségi javításokkal és kapacitásbővítéssel készült fel a nyár folyamán várhatóan gyorsan emelkedő utasforgalom kezelésére.

Az EU-ban az utazási korlátozások feloldásával egyidőben a Budapest Airport folyamatosan bővíti járatkínálatát; a budapesti repülőtérről ma már közvetlenül elérhetők a legnépszerűbb városok és tengerparti úti célok. A nyaralni induló utasok nyolcvankilenc népszerű úti célból választhatnak. Egyebek mellett tizenegy görög városba, illetve szigetre juthatnak el közvetlen járattal – ami egyébként rekordnak számít, hiszen még a járvány előtt sem volt példa ilyen széles kínálatra Görögország esetében –, valamint Törökország, Ciprus és Horvátország is újra a célállomások között szerepel.

Újraindul a 100E repülőtéri buszjárat

Az egyre növekvő utasforgalommal összhangban újraindul a 100E buszjárat; a repülőteret így újra közvetlenül közelíthetik meg az utasok Budapest belvárosából.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapja szerint a 100E közvetlen repülőtéri járat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Deák Ferenc tér, Budapest meghatározó közlekedési csomópontja között közlekedik, érinti az Astóriát és a Kálvin teret is, a menetidő „akár negyven perc” is lehet. A hét minden napján 7 és 21 óra között átlagosan harminc percenként induló autóbusz kényelmes, gazdaságos és gyors kapcsolatot teremt a repülőtér és a városközpont között. A közvetlen járat csak repülőtéri vonaljeggyel vehető igénybe, az ára 900 forint, okostelefonra telepített applikációval is megvehető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek