Csak a hópihés vonatok járnak szombaton

iho/vasút   ·   2012.02.03. 16:54

A MÁV úgy véli, hogy a hétvégén „rendkívüli hideg, intenzív havazás és hófúvások várhatóak”, ezért február 4-ére, szombatra másodfokú készültségi fokozatot vezetett be országos vasúthálózatán, derül ki a cég közleményéből.

Szombaton a menetrendben megkülönböztetett, „hópihe” jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak csak el, azaz ritkábban közlekednek a járatok. A hópihe jelzés megtalálható a menetrendkönyvben, az internetes menetrendben és az állomásokon kifüggesztett induló-érkező táblákon is. A MÁV szerint a korlátozás a szombati járatok két százalékát érinti.

A szombaton közlekedő InterCity, EuroCity vonatok pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe. Az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság.

Az otthon nyomtatott menetjegyeket csak a „hópihe” jellel ellátott vonatokra lehet megvásárolni szombaton. Az elővételben megváltott, otthon nyomtatott menetjegyek a jegyen szereplő viszonylatban közlekedő bármely vonatra érvényesek február 4-én.

A havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, hívja föl a figyelmet a MÁV.

A MÁV-csoport minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja a havazás és nagy hideg közepette a ritkított vasúti közlekedést, ígérik. Pénteken közel kétszázan dolgoztak hókészenlétben, a déli megyékben. Budapest-Keleti, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza állomásokon forró teával várják az utasokat az ügyfélszolgálati irodákban.

A kieső szerelvények ellenére a mozdony- és személyzeti fordák nem változnak, egy-egy 628-as (M62-es, Szergej) mozdony áll hóekével felszerelve készenlétben Nagykanizsán és Dombóváron.

Intercity kavarja a havat 2010 januárjában Kőbánya alsón<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Kapcsolódó hírek