Csak legyőzte a Rinya-patakot a MÁV, újra végigmehetnek a vonatok a 41-esen

iho/vasút   ·   2021.05.15. 12:00
00_rinya-patak

Május 17-én, hétfőn újraindul a vonatközlekedés Beleg és Somogyszob között.

A tavaly július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak Beleg és Ötvöskónyi között alámosta az egyik vasúti hidat, amelynek helyére új hídszerkezetet építettek és helyreállították a vasúti pályát. Az elkészült hidat és a vasúti pályát bevizsgálták, így ennek köszönhetően megindulhat a vonatforgalom, a Dombóvár–Gyékényes vonalon megszűnik az ideiglenes menetrend, és már nem kell átszállni pótlóbuszra Beleg és Somogyszob között.

Nagyatád térségben 2020. július 25-én a rövid idő alatt lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék hatására a Rinya-patakon és mellékágain bekövetkezett árhullám jelentősen megrongálta a segesdi Rinya-ág vasúti hídját és a csatlakozó vasúti pályát. Az érintett Beleg–Somogyszob közötti szakaszt lezárták a vonatforgalom elől.

A forgalom újraindítása érdekében a vasúttársaság 80 kilométer/órás sebességre és nagy (225 kN) tengelyterhelésre engedélyezett hídszerkezet beépítése mellett döntött.

A kivitelező a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG végezte el a felújítást: geotechnikai vizsgálatokat végeztek, elbontották a régi hidat, majd megkezdték az új hídszerkezet alapozását. A híd tartóssága érdekében cölöpözéssel mélyalapozást végeztek, majd az előregyártott vasbeton teherelosztó lemezeket és töltéslezáró elemeket helyezték el. Elvégezték a vágányépítést, felsővezetékszerelést, valamint a kábelátvezetési munkákat is. Az új 20,4 méteres hídszerkezetet és a hídhoz csatlakozó 150 méter hosszban megújult vágány és felsővezeték műszaki felülvizsgálata és átadása május 16-áig megtörténik.

(fotók: MÁV)

Azaz Beleg és Somogyszob között május 17-én üzemkezdettől újraindul a biztonságos vonatközlekedés, a korlátozásokat feloldják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek