Csehországban továbbra is piacvezető az állami ČD Cargo

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.18. 15:00
CargoVectron

A vasúti teherszállítási piacon több mint 58 százalékos a ČD Cargo piaci részesedése, a fennmaradó rész pedig összesen hrminchét szállítmányozó között oszlik meg. 

A Žesnad vasúti teherfuvarozók szövetségének statisztikája szerint 2022-ben az állami tulajdonban lévő ČD Cargo megőrizte piacvezető szerepét a cseh vasúti teherszállítási piacon. A legerősebb konkurenseiként a Metrans, a PKP Cargo és az Orlen Unipetrol Doprava bizonyultak.

A közel 22 millió megtett kilométer és 20,6 milliárd tonnakilométer alapján a ČD Cargo egyértelműen piacvezető. A ČD Cargo az előző évhez képest több mint 5 százalékos teljesítménynövekedést ért el 2022-ben. A legjelentősebb növekedést a Lokorail vasúti teherfuvarozó vállalat érte el, amely 43 százalékos növekedést jelent, 1,01 milliárd tonnakilométernyi áruszállítás mellett. Nem minden árufuvarozó növekedett tavaly, a PKP Cargo International, a Rail Cargo Carrier és az Orlen Unipetrol Doprava jelentős csökkenést mutatott az előző évi adatokhoz képest.

(forrás: Zesnad.cz)

A személyszállítási piacon viszonylag kisebb a verseny. A cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség adatai szerint a Cseh Vasutak továbbra is a személyszállítási piac 83,8 százalékát uralja, amelyet a RegioJet (11,2 százalék), az Arriva (2,3 százalék), a Leo Express (1,4 százalék) és a GW Train Regio (0,6 százalék) vállalatok követnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek