Csődbe ment a Hanjin, a hajók a nyílt tengeren vesztegelnek

iho   ·   2016.09.12. 11:15
00kicsi

Jelenleg 14 milliárd dollár értékű áru vesztegel a hajókkal együtt, ugyanis a lefoglalás veszélye nélkül csak Los Angeles, Szingapúr és Hamburg kikötőjében horgonyozhatnak le és rakodhatnak ki. A cég nyolc hajóját már lefoglalták a hitelezők, jelenleg harminckilenc áll a kikötők előtt bebocsátásra várva, további negyvenhárom tart úticélja felé a világtengereken.

(forrás: wikipedia)

Emellett a Hanjin konténerei több más hajón is szerepelnek a rakománylistán, ezek kezelése, esetleges lefoglalása még bizonytalan. A Samsungnak például 38 millió dollár értékű áruja rekedt a tengeren, a pótlást a dél-koreai elektronikai cég a saját költségén, repülőgépen juttatja a célállomásokra.

A kialakult helyzet miatt jelentősen, 40-50 százalékkal drágultak a Kelet-Ázsia–Egyesült Államok közötti fuvarok, a szállítmányozók a Hanjin csődje után megemelték áraikat. Egyes veszteglő hajókon az üzemanyag- és élelmiszerkészletek is fogyóban vannak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek