Csökkent a járműforgalom Milánóban

MTI   ·   2012.09.18. 13:07

Közel egyharmadával csökkentette az autóforgalmat a Milánóban második napja fizetendő dugódíj, melyet két hónapos szünet után vezettek be ismét.

Pozitívnak nevezte a dugódíj első napjának mérlegét Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere. Hétfőtől, a több mint egymillió-háromszázezer lakosú észak-olasz város centrumában, az úgynevezett C-zónában ismét fizetőssé vált a gépjárművel való behajtás. Reggel fél nyolctól este fél nyolcig minden egyes belépésért öt eurót kell fizetni.

Az első nap közel 90000 autó hajtott be Milánó központjába, amely harminc százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A milánói dugódíjat január 16-án vezették be, majd július 26-án az önkormányzat kénytelen volt felfüggeszteni az olasz legfelsőbb közigazgatási bíróság ítélete miatt.

A bírósághoz egy Milánó központjában lévő parkolóház fordult. A dugódíj miatt ugyanis jelentős bevételkieséssel kell számolniuk, hiszen drasztikusan csökkent az autóforgalom. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította, a fellebbviteli bíróság helyt adott a parkolóház kérelmének. Milánó városa is fellebbezett és az újabb ítéletre várva kísérleti jelleggel hat hónapra ismét bevezette a dugódíjat.

A korábbi szabályokhoz képest újdonságnak számít, hogy most díjkedvezményt kap a C-zóna parkolóházait használó autós. Ugyanis a Milánóban vásárlónapnak tartott csütörtökön, este fél nyolc helyett már hat órától nem kell dugódíjat fizetni. Idén az első hat hónapban a dugódíj 11 millió eurót hozott az Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városaként ismert Milánó kasszájába.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.