Csökkent a közúti balesetek száma

MTI   ·   2013.07.10. 09:06

Az év első hat hónapjában tovább csökkent a személyi sérüléssel, így a halállal végződő közúti balesetek, valamint az ittasan okozott karambolok száma az elmúlt év azonos időszakához képest – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatójából, amelyet szerdán tettek közzé.

A rendőrség honlapján olvasható előzetes adatok szerint 2013 első felében 6650 személyi sérüléses közúti baleset történt, ami csaknem 3 százalékos csökkenést mutat 2012 azonos időszakához képest. A halálos kimenetelű balesetek száma 12,75 százalékkal, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma csaknem 4 százalékkal csökkent. A súlyos sérüléssel járó közúti balesetek száma azonban majdnem 1 százalékkal nőtt.

Közúti balesetben tavaly az első félévben 284-en haltak meg, idén június végéig pedig 237-en, ami 16,55 százalékos csökkenés.

Több mint 15 százalékkal csökkent az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma is. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 11 százalékról 10 százalék alá esett.

Az ittasan okozott balesetek száma csak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében nőtt. Legritkábban Budapesten történt ittas vezetés miatti baleset, az összes fővárosi karambol kevesebb mint 4,5 százaléka ilyen.

A rendőrségi adatok szerint a tavalyi 27-ről 30 százalékra nőtt a gyorshajtás aránya a baleseti okokon belül. Az elsőbbségi szabályok megsértésének aránya 24 százalék, a kanyarodási előírások megszegése pedig a balesetek 15 százalékát okozta.

A közúti balesetek csaknem 60 százalékát a személygépkocsi-vezetők okozták, míg a kerékpárosok a balesetek 12 százalékáért voltak felelősek. A tehergépkocsi-vezetők okozták a balesetek 10, az autóbuszvezetők pedig az 1 százalékát – derül ki a jelentésből.

Kapcsolódó hírek