Csökkent az üzemanyag-turizmus az ukrán határon

MTI   ·   2012.04.19. 13:24

A március 1-jén bevezetett szigorítás eredményeként több mint 30 százalékkal esett vissza a magyar–ukrán határszakaszon keresztül a Magyarországra behozott üzemanyag mennyisége 2011 hasonló időszakához képest – közölte Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője csütörtök.

Az új szabályozás értelmében idén márciustól heti egy alkalommal, három feltétel teljesülése esetén – illetve kizárólag a gépkocsi szabványos üzemanyagtartályában és egy maximum tízliteres kannában – lehet vámmentesen behozni üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra. A hatóság az utazók átléptetése során a benzin és a gázolaj vám- és adómentes, magáncélú behozatalát ellenőrzi.

Az összetett feltételrendszer szerint az üzemanyag behozatalának alkalmi jellegűnek kell lennie, kizárólag személyes felhasználás lehet a célja, illetve a mennyiség nem haladhatja meg a kereskedelmi mennyiséget – emlékeztetett Suller György Attila, hozzátéve, hogy bármely feltétel nem teljesülése esetén nem jár az utazónak az üzemanyag vámmentes vámkezelésének lehetősége.

Tájékoztatása szerint a szigorítás bevezetésének köszönhetően a magyar–ukrán határátkelőhelyeken keresztül behozott üzemanyag mennyisége 2012 márciusában 32 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei legális töltőállomásokon értékesített benzin mennyisége a 2011-es adatokhoz viszonyítva viszont 11,7 százalékkal, míg a gázolajé 4,3 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy országosan mindkét üzemanyagfajta forgalma visszaesést mutat.

Suller György Attila ugyanakkor kiemelte: a hazai üzemanyagárak folyamatos emelkedése ellenére az észak-alföldi régióban továbbra is tapasztalható egy erőteljes dinamikájú forgalmi növekedés, ami nem magyarázható a szezonális hatásokkal.

A magyar–ukrán határon áthaladó utasforgalomban ugyancsak változások figyelhetők meg az intézkedést megelőző egy év vonatkozásában: 2011 és 2012 márciusának adatait összehasonlítva kiderül, hogy az Ukrajna felől belépő gépkocsik számában 24 százalékos visszaesés tapasztalható – közölte a szóvivő. Az őrnagy hozzátette: a forgalom visszaesése miatt átlagosan 46 százalékkal – Záhonyban például 46 százalékkal – csökkent az ukrán határszakaszon a várakozási idő, így a turisták gyorsabban léphetnek át a határon.

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.