Csuklós Econellekkel frissül a Volánbusz flottája

iho/közút   ·   2022.12.13. 12:00
credobus_econell18_next

A társaságnál negyvenhét új Credobus Econell 18 Next áll forgalomba, várhatóan 2023 tavaszától, ezzel megkezdődött a típus sorozatgyártása.

Újabb csuklós autóbuszok érkeznek a Volánbuszhoz a legutóbb sikeresen lezárt közbeszerzési eljárás eredményeként, melynek nyertese a Kravtex Kft. lett a háromtengelyes, alacsonypadlós, elővárosi Credobus Econell 18 Next típusú járműveivel.

A magyar sikermodell, a Credobus Econell-család új generációjának első tagja, a Credobus Econell 18 Next a világ legkönnyebb, 18 méteres csuklós autóbusza, melynek ultraalacsony saját tömege akár tizenöt százalékkal mérsékli az üzemanyag-felhasználást. A járművet és annak szóló változatát, az Econell 12 Nextet a Volánbusz többször tesztelte sikeresen. A közlekedési vállalat a Kravtex által gyártott Credo-autóbuszokból 2400-nál is többet üzemeltet, ezek a flotta több mint negyven százalékát teszik ki.

A Credobus Econell 18 Next buszok 127 fő egyidejű szállítására alkalmasak, 56 ülőhelyet kínálva. A járművek nagyteljesítményű, utastéri antivirális légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, utasszámláló rendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, továbbá az utastérben USB-töltőpontokkal is rendelkeznek. A járműveket a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással járó, hatékony, az Euro6-os környezetvédelmi előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Járműfiatalítási programjának részeként eddig csaknem háromszáz csuklós autóbuszt cserélt le a Volánbusz, aminek eredményeként a csuklós járműállomány több mint egyharmada megújult: átlagéletkoruk 15,5 évről 10,3 évre csökkent. A Credobus Econell 18 Nextek érkezésével tovább folytatódik a társaság nagy befogadóképességű autóbuszainak fiatalítása. A járműpark folyamatos megújításával a Volánbusz célja továbbra is a közösségi közlekedés még vonzóbbá tétele.

A Volánbusz idén 530 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. A közlekedési társaság 2018-ban indult járműfiatalítási programjában az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy háromszáz jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

(Nyitóképünk forrása: Volánbusz Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek