Dés vasparipái, karácsonyi fényben

Biszak Ábel   ·   2013.12.28. 13:40
desigozos00

A tizennyolc felújított gőz-, villamos- és dízelmozdonyból tizenegy úszott fényárban, a dési mozdonyfűtőházban. A vonógépek kivilágításán két héten át teljes gőzzel dolgoztak a dési vasutasok.

„Egészen 1992 óta dolgozunk a mozdonyok felújításain, tizennyolc már elkészült. A mostani kivilágításhoz körülbelül 600-700 méternyi izzósort használtunk fel. A kiállított mozdonyok közt megtalálható majdnem minden típus, amely Románia vasútjait rótta, például az első romániai dízelgép is, az a Sulzer, amelyik 1959-ben érkezett Svájcból, de találunk jugoszláv négytengelyeseket is 1979-ből, és sok gőzmozdonyunk is van. Ez egy kisebb vagyon, amit sikerült megőriznünk” –mondta Florin Nan, a dési mozdonyjavító üzem gépkezelője.

A fényárban úszó öreg mozdonyok </br> Forrás: citynews.ro

Az ünnepek alatt ingyen meg lehet tekinteni a mozdonyokat, sőt, a vasutasok egy meglepetéskocsit is kiállítottak, amelynek a felújítása szintén karácsonyra készült el. A kocsiban többek közt könyvek, vasúti archív felvételek, órák, vasutas eszközök, sőt, egy pár dízelmotor is helyet kapott – írta a citynews.ro hírportál.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek