Dubai: nagy Airbus-rendelés, az első MSz-21-export

iho   ·   2015.11.10. 16:15
cim

Hat gépre szóló szerződést kötött az orosz Irkut a Cairo Aviation nevű egyiptomi charter-társasággal: az Airbus és a Boeing keskenytörzsű típusainak kihívójaként jelentkező MSz-21-esnek lízingcégeken túl ez az elő külföldi légitársasági megrendelése. A tervezett átadásról nincs információ, így azt sem tudni, hogy a gépek az első sorozatnál használt Pratt & Whitney hajtóművekkel repülnek-e majd, vagy az orosz PD-14-esekkel, amelyeknek most zajlanak a tesztjei.

Az új orosz keskenytörzsű 2016-ban repül először

A 180 személyes gép első példányának most zajlik a végszerelése és jövő évre tervezik a szűzfelszállását, a sorozatgyártás 2017-ben indul, ez az eredeti programhoz képest vagy három éves csúszás. A Cairo Aviation Európába, Afrikába és a Közel-Keletre tart fenn charter-járatokat, gépparkja pedig két (más forrás szerint három) Tu-204-es utasszállítóból és két teherszállítóból áll ugyanebből a típusból, utóbbiakkal a TNT-nek repül. A megállapodás szerint az Irkut a gépekhez karbantartó központot létesít a Kairótól 180 kilométerre fekvő Al-Alamein repülőtéren.

Megszületett az első nagyobb üzlet az Airbus számára is Dubaiban, a vietnámi VietJet Air diszkont társaság összesen 30 példányt vásárol az európai keskenytörzsű gépcsalád leghosszabb verziójából. Az A321-esek közül kilenc lesz a most gyártásban lévő változat, a többi az újrahajtóművezett neo. A légitársaság az utóbbiakat 240 üléssel repülteti majd.

A VietJet jelenleg 23 A320-assal és 3 A321-essel repül, de erősen bővíteni akarja a flottát

A függőben lévő nagy döntések egyikének ügyében annyi elmozdulás történt, hogy a Boeing eladási és marketing-főnöke, John Wojick alelnök megerősítette, lenne piaca a már gyártásból kivont Boeing 757-es utódjának. Az előzetes tanulmány, amelyet ismertetett, egyenesen több ezres igényről, az alelnök konkrétan több mint 2000 gépről  beszélt a 220-280 üléses kategóriában. Tehát olyan típusról lenne szó, amely nagyobb, mint a jelenleg gyártásban lévő keskenytörzsűek, ugyanakkor rövidebb vonalakon lehetne gazdaságosan repültetni őket, mint a legkisebb 787-eseket.

A Boeing részéről ezzel tehát gyakorlatilag először ismerték el magas szinten, hogy szükség lenne a 757-es váltótípusra, de Wojick nem jósolja a program mihamarabbi beindítását, először a 737 MAX gépcsaládot, majd a továbbfejlesztett 777-eseket kell sínre tenni, ami azt jelenti, hogy a most NMA (New Midsize Airplane, új közepes nagyságú repülőgép) néven emlegetett konstrukcióval 2022 után tud programként foglalkozni a cég. Wojick hozzátette, a fokozott gazdaságossági igények azt diktálják, hogy ez a gép is egyfolyosós legyen.

A Boeing végre elismeri, kell 757-es utód, de az is egyfolyosós lesz

Nem történt áttörés az A380-as jövője ügyében, noha sokan azt várták, hogy különösen a házigazdának számító Emirates nyomására Dubaiban az Airbus bejelenti az óriásgép újrahajtóművezett neo-változatát. A kérdésről John Leahy eladási főnök úgy nyilatkozott, hogy a 380-as rendelésállomány közelíti már a program megtérülési pontját, és egy meg nem nevezett vásárlóról beszélt, amely 30 példányt rendelne még idén a gépből. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy egy A380-as eladása hosszabb időt vesz igénybe, min egy 320-asé. A Flightglobal megjegyzi, hogy a  szerződés szerint még leszállítandó 144 példány több mint fele egyetlen légitársaság, az Emirates megrendelése, a másik felét illetően pedig sok a bizonytalanság. Nem volt túl bíztató a neo-program indítása dolgában Leahynek az a megjegyzése, hogy most, amikor csökkentek az üzemanyagárak, az emberek nemigen sürgetik a gyártókat, hogy azonnal újrahajtóművezett gépekhez jussanak. Ez persze kissé szembemegy az Emirates főnökének állításával, mint azt korábban jeleztük, Tim Clark már 2020-ig szeretné flottájában látni a gazdaságosab hajtóművekkel repülő óriásgépet.

A katasztrófa miatt nem volt nagy ünneplés, de most volt igazán fontos az újabb AW609-es rendelés

Mint korábban beszámoltunk róla, az AgustaWestland a szalonon jelentette be, hogy az egyik prototípus katasztrófája ellenére továbbviszi a billenőrotoros AW609-es programját: nos a döntés alapos megerősítést nyert azzal, hogy az Emirátusok egyesített légi parancsnoksága (JAC) három gépre kötött fix szerződést és további háromra opciós lekötést, kutató-mentő feladatok végrehajtására. Ebben a konfigurációban az Emirátusok lesz a gép első üzemeltetője, azzal, hogy az AW609-es helikopterekhez képest nagyobb sebessége és hatótávolsága (508 kilométer óránként, 1390 kilométer) a merevszányúak és a helikopterek előnyeit egyesíti ebben a szerepkörben is. Az AgustaWestland képviselője azt emelte ki, hogy a megrendelés bizonyítja: a várható felhasználók bíznak a típusban, amelyből egyébként eddig 55 gépre van megrendelése a gyártónak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek