Dübörgött tavaly a balatoni hajózás

MTI/iho   ·   2024.01.30. 15:00
fured_komp_balaton

A Bahart járatait közel 2 millió 150 ezren választották, az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra.

Kiemelkedő utasforgalommal zárta a 2023-as balatoni hajózási szezont az állami tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye szerint a hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma, több mint 1 millió 423 ezren választották a kompszolgáltatást. A kompok összesen 50 ezer kilométert tettek meg – ez tízezer kilométerrel nagyobb távolság, mint az Egyenlítő hossza. A szállított kerékpárok száma is jelentősen nőtt: több mint 16 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Az erős nyári forgalom hatására már a személyhajózási szezonban sikerült elérni a 2 millió fölötti utasszámot. Október végéig mind a kompok, mind a személyhajók forgalma meghaladta a tavalyi, sőt a 2019-es számokat is. Az emelkedő tendencia folytatódott az év utolsó hónapjaiban is. A személyhajók forgalma éves szinten 3,5 százalékkal erősödött 2022-höz képest: több mint 724 ezren léptek a Bahart hajóinak fedélzetére idén. A komppal utazók száma közel tíz százalékkal nőtt a 2019-hez adatokhoz viszonyítva, és az előző évinél is jobbnak bizonyult. A szállított kerékpárok száma pedig minden eddigi rekordot megdöntve megközelítette a 130 ezret. Az év végi eredményekhez az ünnepi időszak jelentős forgalma is hozzájárult. A sűrített, harminc perces ütemű menetrend, a kedvező időjárás, illetve a számos Balatoni-parti program is pozitívan befolyásolta az utazókedvet.

A menetrendi hajózásban a Siófok–Balatonfüred–Tihany, valamint a Fonyód–Badacsony útvonal volt a legnépszerűbb, de sokan utaztak Balatonboglár és Révfülöp, valamint Balatonföldvár és Tihany között is. A Bahart séta- és programhajóit összesen 150 ezer utas választotta, ami hat százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Bulihajókon a nyári szezon végéig 22 ezren kapcsolódtak ki, míg a Varázshajókon 8 ezren. A legtöbb programhajós utas Balatonlelléről indult útnak 2023-ban.

A kompok az idei évtől a téli időszakban hétköznapokon hatvan percenként, hétvégente pedig már harminc percenként, sűrített menetrendben közlekednek.

A menetrend változása mellett 2024-től a kompbérletként szolgáló Bahart Kártya is megújul a digitális vásárlás és felhasználás bevezetésével, a korábbi kedvezménystruktúra (10–12–15 százalék) megtartása mellett.

(Nyitóképünkön a Füred katamarán. Kép forrása: Bahart Facebook-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek