Egy év múlva új híd állhat Genovában

iho.hu   ·   2018.12.21. 16:15
genova-makett-400

Kiválasztották a közbeszerzésen a leomlott Morandi híd (más néven Polcevara-viadukt) helyén az új híd megépítésére a kivitelezőt – jelentette be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter , miután nyilvánosságra hozták a hídépítési pályázaton nyertes cég nevét. Az augusztus 14-én összeomlott genovai híd újjáépítésére kiírt pályázaton huszonkét vállalat indult. A nyertes az olasz Salini-Impregilo cég lett, amely az Italferr és a genovai Fincantieri vállalatcsoportokkal közösen valósítja meg a 220 millió eurós beruházást.

Az új híd makettje (iho.hu archívum)

A nyertes terv Renzo Piano genovai építész elképzelése alapján született meg. Az új hídon negyvenhárom fénypont emlékeztet majd a katasztrófa ugyanennyi áldozatára. Marco Bucci genovai polgármester, aki egyben az újjáépítéssel megbízott kormánybiztos is, arra kérte a pályázaton másodikként befutó vállalkozást, ne fellebbezze meg az eredményt, mert ez lassítaná az építkezés elindítását. Danilo Toninelli szerint a hídavatást akár már 2019 végén vagy 2020 elején megtarthatják.

A Morandi híd megmaradt részeinek lebontása megkezdődött, és lebontják a hídroncs alatt álló mintegy százötven lakást is, amelyből a lakókat már augusztusban kiköltöztették. A híd összeomlása ügyében húsz ember ellen indult vizsgálat, köztük vannak a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetői. Az 1967-ben felavatott híd a város keleti és nyugati részét összekötő útvonalnak számított. Az olasz közlekedésügyi minisztérium szakértői jelentése szerint a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása.

A Morandi híd megmaradt részei az összeomlás után (forrás: panorama.it)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.