Egymás után több sztrájk is lehet a BKV-nál

iho/vasút   ·   2012.02.27. 12:17

A metró- és HÉV-vezetőket tömörítő FKDDSZ a többi BKV-s szakszervezetet megelőzve pénteken megtette az első hivatalos lépést ehhez. A szakszervezet tagjait külön sújtja, hogy a BKV vezetése nem veszi figyelembe a korábbi egészségügyi vizsgálatokat, és kiemelné a járművezetőket az egészségre ártalmas munkát végzők kategóriájából – írja az Index.

Az internetes lap szerint már ezen a héten pénteken bejelentheti a sztrájkot a metró- és HÉV-vezetőket tömörítő Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, ha a múlt hét pénteken megkezdett kollektív munkaügyi vita eredmény nélkül zajlik.

Jáger István, az FKDDSZ elnöke szerint a sztrájknak nagy az esélye, ugyanis a BKV vezetése kijelentette: addig nem írhatnak alá semmit, amíg a BKV finanszírozása nem rendeződik, az pedig úgy tűnik, hogy nem rendeződik még egy darabig. Legutóbb múlt hét pénteken találkozott a főpolgármester és az NGM államtitkára a finanszírozás ügyében, de döntés nem született. A főváros tulajdonképpen a korábbi csomagját kínálja a kormánynak, a nagy port kavart útdíjjavaslat nélkül – emlékeztet a lap.

A jogszabály szerint a sztrájkot egyhetes kollektív munkaügyi vitának kell megelőznie. Az egy hét ezen a héten pénteken jár le. Jáger István elmondása szerint a héten megkezdik a sztrájk előkészületeit, és ha péntekig nincs megegyezés, akkor a lehető legrövidebb időn belül sztrájk lesz.

Az általános sztrájkot a BKV két nagy szakszervezeti szövetsége, a VTDSZSZ és a KEKSZ már a február elején és a hónap közepén tartott demonstráción belengette. Ennek az időpontját szintén márciusban határozták meg.

Kapcsolódó hírek