Éhező bécsi metróutasok

iho/vasút   ·   2018.08.20. 08:00
becs_metro_fastfood_kislid
Az első hírek szerint csak a nagyon szagos fastfoodot érintette volna a tilalom, de aztán szigorítottak: most, szeptember elsejétől minden lehetséges, kézben tartható kajának kívül kell maradnia a bécsi metró területén. Értékelendő, hogy pénzbüntetésre azért még nem kell számítani és a kekszet majszolgató gyerekek sem kerülnek célkeresztbe.

A felnőttek viszont jobban teszik, ha Schoko-Kroissant, vagy a Kirschstrudel még a táskában hagyják még arra a pár percre, amíg ismét kilépnek az utcára. A szeptember elsejei határidő egyelőre csak az U6-os vonalra vonatkozik, további szigorítás január 15-étől várható, akkortól a város teljes metróhálózatán általános étkezési tilalmat vezetnek be. A nem alkoholtartalmú italok fogyasztása viszont továbbra is megengedett.

Fujjdeundorító, ilyet ne!

A tilalom egy közvéleménykutatás következménye. Összesen ötvenezer bécsi lakost kérdeztek meg, akiknek abszolút többsége támogatta a megszorítást. Az erősen szagos Döner egyik európai fellegvárában érthetővé válik ez a jelentős önkorlátozással is járó véleménynyilvánítás. Hogy a tilalmat megszegőkkel szemben miféle büntetést lehet érvényesíteni, ezzel kapcsolatban még nincsen kiforrott elképzelés. Ulli Sima, az ügyben felelős városi tanácsos szerint ezzel még meg kell várni az első tapasztalatokat.

A tilalom bevezetését erős kampány előzi meg, plakátokon, információs táblákon és a hangosbemondó-rendszeren keresztül igyekeznek minden érintettnek a fejébe tölteni az új rendszabályokat, az U6-os szerelvényein már megjelentek az első piktogramok is. Az ORF rádióadó jelentése szerint még azt a megoldást is lebegtetik, hogy a kajatilalmat más közlekedési eszközökre is kiterjesztik, ezelőtt azonban mindenképpen ki akarják elemezni a metróban begyűjtött tapasztalatokat.

Ha tehát ősszel Bécsben járunk, semmiképpen se engedjünk itthoni szokásainknak, bár nem csak a kakaóscsiga és a túrósbatyu hiánya fogja bennünk elültetni a sejtést, hogy nem otthon vagyunk.

Ez sem sokkal gusztább, de szerencsére ordít a képről, hogy megrendezett jelenetről van szó...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek