Éhségsztrájkba kezdett egy BKV-dolgozó anya

iho/vasút   ·   2012.03.02. 10:04

Éhségsztrájkba kezdett egy kétgyermekes BKV-dolgozó családanya, mert a családi bérletkedvezmény megszüntetését már nem tudja kigazdálkodni.

Az Index információi szerint péntek reggel nyolc órától éhségsztrájkba kezdett Fodor Ibolya, a BKV alkalmazottja, mert a cég legutóbbi elvonásait már nem tudja kigazdálkodni a családi költségvetésből.

Mint a BKV vezérigazgatójának címzett levelében írja, ebben a hónapban nem kapta meg az étkezési utalványokat sem, a fizetése is lecsökkent, és ha hozzászámolja a két gyerekének a bérletét, amit márciustól meg kell vásárolnia, már nem tudja fedezni a kiadásait.

Arra kéri a vezérigazgatót, hogy ne vegyék el az ingyenes utazásra jogosító igazolványokat a BKV-s családtagoktól, mert utcára kerülnek a dolgozók. Levele szerint a probléma minden második BKV-dolgozót érint.

Fodor Ibolya egy meleg ruhát tartalmazó hátizsákkal jelent meg péntek reggel 8 óra előtt a BKV Akácfa utcai székháza előtt. Szakszervezetis segítőitől kapott egy üveg ásványvizet, és a kapu mellett várta, hogy átvegyék a petícióját.

Fodor az Indexnek elmondta, hogy két gyereket nevel egyedül, bruttó 109 ezer forintos fizetéséből, amihez csak a családi pótlék és a tartásdíj jön hozzá. Kiszámolta, hogy az utóbbi hónapok elvonásai mintegy 25 ezer forintot vettek ki a zsebéből, de a családtagok utazási támogatásának elvonása volt az utolsó csepp a pohárban.

Fodor bízik benne, hogy a BKV vezetésével tárgyaló szakszervezeteknek sikerül elérniük, hogy a cég vezetése visszavonja az intézkedést. Az épület elé mindkét nagy szakszervezet odafent tárgyaló vezetője, Gulyás Attila (Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Nemes Gábor (Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége) lejött, és támogatásukról biztosították

Háromnegyed kilenckor Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is lejött. Átvette a petíciót, és azt mondta, Fodornak vigyáznia kéne az egészségére, már csak a gyerekei miatt is. Az éhségsztrájkoló azt válaszolta, hogy a gyerekei nagyok és amúgy is gondoskodott róluk, nem érdeklik a BKV elfolyt milliói, ő csak azért van itt, mert képtelen már kijönni a pénzéből, ha a gyerekeinek 4-4 ezer forintért még bérletet is kell vennie.

Kapcsolódó hírek