Elektromos autótöltőket telepít országszerte a Vantage Towers

iho   ·   2022.05.16. 09:00
01_vantage_towers

A Vodafone leányvállalata az Elektromotive Hungária Kft. együttműködésével első körben országszerte harmincnyolc bázisállomáshoz mintegy hatvan elektromos töltőállomást telepít a következő egy évben.

A beruházás értéke nagyjából 800 millió forint, hat-hét év alatt térül meg. Az elektromosautó-töltők a bázisállomások áramellátására épülnek, és mivel a szükséges áramigényt 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezik duplán járulnak hozzá az igazi zöld autózás megvalósulásához. A Vantage Towers folyamatosan keresi, hogy hogyan lehet a távközlési bázisállomásait egyéb célokra is hasznosítani. Céljuk olyan multifunkcionális bázisállomások üzemeltetése, amelyek a bázisállomások ökoszisztémájára építve költséghatékonyabban és fenntarthatóbban üzemeltethetők.

A bázisállomásokhoz 2×22 kilowattos AC töltőket és a 180 kilowattos DC villámtöltőket telepítenek. Az AC töltők plug-in hybridek és elektromos autók kiszolgálására is alkalmasak lesznek. Az elektromos autók és buszok töltésére alkalmas villámtöltők olyan helyekre kerülnek, ahol fontos, hogy rövid idő alatt érdemi hatótávhoz elegendő töltés kerüljön a járműbe – út menti pihenőkbe, benzinkutakhoz.

Ez a jelen – hamarosan Magyarországon: odahajtunk a bázisállomáshoz, és ott is fel tudjuk tölteni az autónk akkumulátorát

Ez a projekt elsőként Magyarországon valósul meg, nagyban hozzájárulva az elektromos autók hazai elterjedéséhez. – Középtávú terveink között szerepel a program más országokra történő kiterjesztése is – mondta Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója. Mátyásfalvi János, az Elektromotive Hungaria Kft. ügyvezetője közölte: a kezdetektől részt vettek több száz otthoni és publikus töltőállomás telepítésében Magyarországon. Többfordulós pályázaton nyerték el a megbízást a komplex töltőrendszer kiépítésére és üzemeltetésére. A rendszer egyik központi eleme az InfoCharger, ami saját fejlesztésük.

A düsseldorfi székhelyű Vantage Towers tíz európai országban mintegy 82 ezer makroállomással rendelkezik. A 2020-ban alapított cég portfóliója magában foglalja a tornyokat, az antennákat, a beltéri bázisállomásokat (DAS) és a kis cellákat. Ennek a passzív infrastruktúrának a Vodafone és más hálózatüzemeltetőknek történő kiépítésével, működtetésével és bérbeadásával a cég hozzájárul Európa hatékony és fenntartható digitalizálásához. A Vantage Towers Magyarország székhelye Budapest, a vállalat több mint kétezer állomással a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik Magyarországon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek