Elfogadja az ÁSZ értékelését a BKV-ról a főpolgármester

MTI   ·   2012.01.19. 17:55

A főpolgármester szerint segíti a BKV 2002 és 2010 közötti gazdálkodásáról szóló állami számvevőszéki jelentés (ÁSZ) a közlekedési társaság pénzügyi problémájának rendezését. Tarlós István elfogadja az ÁSZ iránymutatásait - közölte Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

„Budapest főpolgármestere köszöni az ÁSZ állásfoglalását a BKV múltjának és helyzetének megítéléséről, mert jelentős mértékben elősegíti a probléma rendezését. Teljes mértékben elfogadja az abban foglaltakat, melyek a 2002-2010 közötti időszak eseményeinek tárgyilagos, objektív elemzését tartalmazzák” - olvasható a közleményben.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint Tarlós István elfogadja az ÁSZ iránymutatásait is. A főváros a BKV városi szintű fenntartásának megszervezésén munkálkodik, az idei évre is - a nagyon szűkös forrásokból - 30 milliárd forintot különít el a tömegközlekedés működésének finanszírozására, és folytatja a 2010 novemberében megkezdett átszervezéseket és szükséges fejlesztéseket.

A közlemény szerint a főpolgármester számít az ÁSZ támogatására abban, hogy „a jelentésben foglaltak által is alátámasztott, megörökölt súlyos állapotok megszüntetésére a városnak forrásteremtési lehetőségekre szüksége van”.

Mint hírül adtuk, Domokos László, az ÁSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosi önkormányzat az előző ciklusokban nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nem fizette ki teljes mértékben a BKV-nak a bevételekkel nem fedezett kiadásait, ezért is került a cég abba a helyzetbe, amelyben jelenleg van. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor azt is közölte, hogy a BKV pedig nem kezelte megfelelően a likviditási problémákat, mert csak hitelfelvétellel orvosolta a pénzhiányt, nem készített megfelelő kockázatelemzéseket.

Az elnök szerint a BKV-nál nemcsak a finanszírozás, hanem a vagyonnal való gazdálkodás is problémás volt, a járműállomány jelentős része átlépte a tervezett élettartamát, az infrastruktúrában bármikor keletkezhetnek hibák, amelyek veszélyeztethetik a szolgáltatás ellátását. Hangsúlyozta, hogy bár a fővárosnak meglett volna rá a jogköre, 2002 és 2010 között nem ellenőrizte a BKV-t. Az ÁSZ vizsgálata alapján a legfőbb ügyész egyelőre mérlegeli, hogy indokolt-e az esettel kapcsolatban jogi lépéseket tenni.

Kapcsolódó hírek