Elindult a répaszezon

Vörös Attila   ·   2012.09.23. 20:30
400ofIMG_2325__120921_Pusztabanreve__M62163__k

Alig egy hete indult el az első, répával rakott szerelvény Kaposvárra, ahol hazánk utolsó cukorgyára működik. Az idei répakampányban az utóbbi években szokásos berakási helyek mellett néhány kuriózum-állomásról is indul répavonat.

Pusztabánrévén dönget a 163-as Szergej az üres csabacsűdi vonattal<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

A legtöbb répát idén Lepsényben, Ácson, Simontornyán, Bükön, Kabán, Szil-Sopronnémetiben, Hajdúböszörményben és Szentesen adják fel, de Szikáncs, Szombathely környéke, Jászapáti, Pusztaszabolcs, Baja környéke is sok répát küld majd Kaposvárra. Külön érdekesség a kunmadarasi rakodás, ahonnan a tervek szerint ráadásul jelentős mennyiségű cukorrépát raknak majd a vagonokba.

A homlokrakodó és a vagonok már a placcon, nemsokára érkezik a répa is<br>(fotó: Fritz Gergely)

Az idei répakampány különleges berakóállomásai közé tartozik Biharnagybajom, Tiszavasvári, Kútvölgy és Csabacsűd. A 125-ös Mezőhegyes–Mezőtúr vonalon fekvő Csabacsűd állomáson jó tíz éve nem rakják már a répát, elsősorban a szolnoki cukorgyár bezárása miatt szorult vissza a terület répatermelése. A Szarvas alatt fekvő állomásra Mezőtúr felől érkeznek az üres vonatok, és ebben az irányban is hagyja el a parány állomást a megrakott vonat. Az első üres szerelvény szeptember 21-én érkezett meg Csabacsűdre a nemrég felújított 163-as Szergejjel az élen. A szerelvény egyik felét a rövid rakodóvágányra állították, a maradékot a második vágányon hagyták, ezekbe a kocsikba az állomás mögötti rétről lehet rakodni. Az első rakott vonat másnap indult el Csabacsűdről, ahol normális esetben csak egy sorompótekerő vasutas szolgál, a répás napokon azonban plusz forgalmi személyzetet is vezényelnek.

Kapcsolódó hírek