Éljen – még legalább tíz évet – az űrállomás!

iho   ·   2014.01.09. 14:30
iss_cimkep

A NASA elnyerte a Fehér Ház támogatását, az amerikaiak tehát készek arra, hogy 2020 után is fenntartsák a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást. A jelenlegi menetrend szerint az ISS 2020-ig működne, az Egyesült Államok elkötelezettsége egyelőre 2024-ig szól, de az amerikai szakértők szerint a hatalmas űrlétesítmény 2028-ig is biztonságosan dolgozhatna.

A NASA űrállomásért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy még akkor is érdemes meghosszabbítani az ISS működését, ha ehhez a partnerek már nem járulnának hozzá, de úgy véli, hogy az ISS fenntartásában részes európai és orosz űrügynökség is hasonló döntésre jut majd, igaz, ehhez még néhány évig eltartanak majd a tárgyalások.

Mint ismeretes, az amerikai űrsiklók leállása óta a személyzet cseréjét az orosz Szojuz TMA űrhajókkal végzik, az utánpótlás szállítására pedig orosz, európai és japán űrhajók szolgálnak, de már járt két amerikai magáncég teherűrhajója is az állomáson, köztük a SpaceX Dragonja ráadásul többször használható eszközként üzemel.

Az emberek felvitelére és visszahozatalára készül a Dragon és az Orbital Sciences Cygnus űrhajójának személyszállító változata, és ugyancsak előrehaladottak a kísérletek a Dream Chaser nevű miniűrsiklóval, vagyis az amerikaiak valóban igen komolyan készülnek arra, hogy az űrállomást hosszabb távon ellássák. Tehát a döntés az állomás működésének meghosszabbításáról egyben komoly esély az űriparnak is.

Az oroszok szemlátomást arra a verzióra is készülnek, ha netán az ISS 2020-ban mégiscsak befejezné a pályafutását, és olyan tervek is születtek, hogy az orosz modulokat netán egy külön orosz űrállomás részeiként használnák tovább, de a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a leggazdaságosabb és leghatékonyabb továbbra is egy nagy állomás nemzetközi működtetése lenne.

Tavaly novemberben ünnepelték az ISS építése megkezdésének tizenötödik évfordulóját, akkor került Föld körüli pályára az orosz Zarja, majd hozzá kapcsolódott az amerikai Unity, és ezzel megkezdődött a ma már több mint száz méter hosszú, majdnem négyszáz köbméternyi lakható térrel rendelkező nulla-gravitációs tudományos központ kialakítása; összesen tizenöt ország vett részt az építésében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek