Elkészült Arad felújított állomása

iho   ·   2015.12.11. 13:45
400px_arad

A 2012 áprilisában kezdődött modernizálás során új gyalogoshidat építettek, liftekkel, mozgólépcsőkkel lehet a peronokat megközelíteni, de restaurálták az 1910-ben épült felvételi épületet is. Az aradi állomás felújítása a magyar határnál fekvő Kürtöstől (Curtici) Aradig vezető, negyvenegy kilométer hosszú vonalszakasz korszerűsítésének részeként valósulhatott meg.

Arad vasútállomása három és fél év alatt újult meg. A képre kattintva geléria nyílik (fotók: Railway Gazette)

A háromszázmillió eurós költség nyolcvanöt százalékát az EU kohéziós alapja finanszírozta. Az építési szerződést a Swietelsky, az Astaldi, az Euroconstruct Trading 98 és a Dafora Alstom-irányítású konzorcium 2012-ben nyerte el. A vonalrekonstrukció során nemcsak a vasúti pálya újul meg, hanem a GSM-R kommunikációs rendszer és a kettes szintű ETCS is kiépül, lehetővé téve a személyszállító vonatoknak a százhatvan, a tehervonatoknak pedig a százhúsz kilométer per órás sebességet. Romániában az aradi állomáson hozta létre az Alstom az első központi forgalomirányító rendszert, amely a magyar határ és Soborsin (Săvârșin) közötti szakaszt kezeli majd – írja a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek