Elkészült az Erdélyi-szigethegység útja, az utolsó szakaszt is felavatták

MTI/iho   ·   2023.10.31. 09:00
00_erdelyi_szigethegyseg

Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokól korszerűsített utat.

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút ötvenhat kilométeres Bihar megyei szakasza készült el, miután az Erdélyi-szigethegység útjának huszonöt kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Mircea Mălan, a Bihar megyei tanács alelnöke az Agerpresnek elmondta: az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beiuș), Biharfüred (Stâna de Vale) érintésével. Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés, Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó, Les (Leșu) üdülőtelepe, Rév, vagy Sonkolyos.

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak. Az út Bihar megyei szakaszának ünnepélyes megnyitójára meghívták a Bihar megyei tanács két korábbi elnökét, Cornel Popát, a projekt kezdeményezőjét és a megvalósíthatósági tanulmány beterjesztőjét, valamint Pásztor Sándort, aki benyújtotta a finanszírozási kérelmet és kiírta a kivitelezésre a versenytárgyalást.

(fotók: Maszol)

Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, aminek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek. Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek