Elmarad a romániai kamionosok akciója

MTI   ·   2013.05.22. 22:02
A kamionosok korábban még azzal fenyegetőztek, hogy a nagyvárosok terelőútjain és a főbb útvonalakon fogják felsorakoztatni járműveiket, amelyeket csak személygépkocsik, illetve a rendőrségi, tűzoltósági és mentőautók előzhetnek meg. A 13 ezer tagot tömörítő Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR) és a 7500 fuvarozó érdekeit képviselő Országos Közúti Konföderáció (CNR) legutóbbi közleménye szerint a tiltakozó akció forgalomlassításban nyilvánult volna meg: ezzel kívánták úgymond tükrözni azt a reakciósebességet, amelyet a bukaresti közlekedési minisztérium tanúsít a fuvarozók gondjai iránt.

Szerda este azonban a két szakmai szövetség lefújta az akciót, miután megállapodást írtak alá Relu Fenechiu közlekedési miniszterrel. A román közlekedési tárca vállalta, hogy júniusban javaslatot dolgoz ki a közúti bírságok mértékét szabályozó kormányhatározat megváltoztatására.

A romániai kamionosok a közúti áruszállítást érintő, általuk barátságtalannak tartott jogszabályok megváltoztatását, és a korrupció felszámolását sürgették, valamint konstruktív párbeszédet követeltek a román kormánytól. Azt állították, hogy a román közúti törvénykezésben a bírságok nem állnak arányban a kihágás súlyával.

Kapcsolódó hírek