Élményút készül az egykori dorogi homokvasút helyén

MTI/iho   ·   2024.06.19. 09:20
dorogihomokvasut

A túrázásra és kerékpározásra alkalmas útvonalat a Dorogi-szénmedence korábbi bányáiba homokot szállító kisvasút negyven kilométeres nyomvonalán hozzák létre, az érintett települések önkormányzatainak együttműködésével.

Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke, Popovics György tájékoztatása szerint a túrázók és a kerékpárosok igényeinek megfelelően járhatóvá teszik és kitáblázzák a sínek helyén vezető útvonalat, valamint vízvételi helyet és tisztálkodást lehetővé tévő pihenőket alakítanak ki, csaknem 500 millió forint ráfordításával.

A természeti és ipartörténeti élményutat a Dorog–Csolnok–Tokod–Mogyorósbánya–Bajót–Péliföldszentkereszt alapútvonalon, és az arról Tokodnál leágazó Annavölgy–Sárisáp szakaszon (ennek története itt) hozzák létre a Gerecse Natúrpark keleti oldalán.

A létesítmény kapcsolódik a térség létező és folyamatban lévő turisztikai fejlesztéseihez, valamint az Euro-Velo VI nemzetközi kerékpárút-hálózathoz és az országos túraútvonal hálózatokhoz.

A dorogi homokvasút 1922-től 1988-ig üzemelt. Az egyenáramú, felsővezetékes, 760 milliméteres keskeny nyomtávú vasúton több millió köbméter homokot szállítottak a szénmedence felhagyott vágatainak tömedékelésére. A homokkitermelésnek köszönhető többek között az Esztergom-kertvárosi Palatinus-tó kialakulása.

A több évtizeden át működő, villamosított gazdasági vasútból a töltéseken kívül mára csak néhány tárgyi emlék, dokumentum maradt fent, a síneket és az ipartörténeti emléket képviselő Ganz-mozdonyokat 1988-ban ócskavasnak darabolták szét. A helyszínen a Dorog és Csolnok közötti alagúton és néhány romos hídon kívül mindössze az alépítmény maradt.

A homokvasút indulásának századik évfordulójára emlékezve, 2021 novemberében emléktáblát avattak Csolnokon, hagyományőrző helyiek egy jelvényszerző nyomvonalbejáró túrát alakítottak ki, valamint a megtalált romok alapján önkéntesekkel megkezdték egy állomásépület rekonstrukcióját.

(Nyitóképünkön az egykori dorogi homokvasút nyomvonala a volt Ebszőnybánya állomás környékén. Kép forrása: Faragó Ferenc / vasutallomasok.hu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek