Emlékkiállítás nyílt a kecskeméti kisvasútról

iho   ·   2016.03.10. 13:45
00kicsi

A szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány huszonhárom éves fennállása alatt egyik kiemelt tevékenységeként a MÁV ZRt. Kecskeméti Kisvasútjának  propagálását, emlékének fenntartását, üzemének reklámozását, történetének megismertetését végezte.

Kisvasúti relikviák a kiállításon. A képre kattintva galéria nyílik (Nagy József felvételei)

A Kecskeméti Gazdasági Vasút Bugacon át Kiskunmajsáig vezető vonalát 1928-ban nyitották meg. A kiskőrösi szárnyvonalat Törökfáiból elágazva 1952-ben adták át a forgalomnak. Az egyforma hosszúságú, 52–52 kilométeres vonalakon napi három vonatpár közlekedett. Az egykori Rávágy téri végállomást városrendezési ok miatt kihelyezték a mai Halasi úti Átrakó állomásra, ahol a mozdonyszín is üzemelt.

Az Mk48 tipusú dízelmozdonyok mellé 1984-ben idehelyezték az 1942-ben a Mávagban gyártott 490,053 pályaszámú gőzmozdonyt, amelyet Bugaci Kispöfögő névre kereszteltünk, és Alapítványunk védnöksége alá helyeztük. Huszonöt éven keresztül a kis gőzössel rendszeres nosztalgiavonatok szervezésével – nemzetközi szinten is – széles körben ismertettük meg az odalátogatókkal a kisvasutat. A vonalakon 2009. december 12. óta nem közlekednek vonatok.

Ezen időszakból, a Kisvasút és a Bugaci Kispöfögő relikviáiból, dokumentációiból és fényképeiből áll össze a bemutatandó anyag, amely március végéig, munkanapokon 15–18 óra között tekinthető meg a kecskeméti Civilek Házában, a Wesselényi utca 1. szám alatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek