Erdei karnevál a Zsuzsival augusztus 20-án

iho/vasút   ·   2022.08.19. 18:00
zsuzsi_viragkarneval

Az államalapítás és az új kenyér ünnepe alkalmából, továbbá a Debreceni Virágkarnevál programjaihoz csatlakozva az Erdő Karneváljára hívja az érdeklődőket szombaton a Zsuzsi Erdei Vasút.

Az idén 140 éves Zsuzsi Erdei Vasút életében az augusztus 20-ai nemzeti ünnep minden évben kiemelt esemény. Idén az államalapítást és az új kenyér ünnepét a vonat végállomásán, Hármashegyalján, a Természet Háza melletti pihenőhelyen ünneplik, ahol természetközeli élmények, kulturális programok és történelmi bemutatók várják az érdeklődőket: korhű fegyver- és táncbemutatókat, néptánc- és népzenei műsort, hagyományőrző kézműves foglalkozásokat lehet megtekinteni, de részt lehet venni erdei túrán is.

Az eseményen részt vesz a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesülete, akik felidézik a középkor egyik legérdekesebb történelmi pillanatát, azaz Mátyás király világát, a szépséges udvarhölgyekkel, daliás lovagokkal és katonákkal együtt, mindemellett a kicsiket és a nagyokat a bőrdíszmű-készítés hagyományőrző foglalkozás világába is elrepítik. Gyalogos párviadalokat és a középkori fegyverbemutatókat, illetve az íjászat-, fegyver- és páncélmustrát, valamint a középkori tánctanítást is meg lehet majd tekinteni.

A Nyírmártonfalvai Általános Művelődési Központ vesszőfonásszakkörén készült egyedi alkotásokat, dísztárgyakat, egy egyedi kiállítás keretében tekinthetik meg a kedves érdeklődők.  

A szervezők, a HAHA Egyesület és jóvoltából, a gyereket vidám kreatív foglalkozásokra invitálják.

A nyíracsádi Koleszár család a hagyományos lovasíjászattal ismerteti meg az érdeklődőket, akik kipróbálhatják a hagyományos reflex íjakat, megismerkedhetnek a honfoglaláskori fegyverekkel és öltözékkel.

A talpalávalót ezúttal is a Törköly Zenekar szolgáltatja, a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesület pedig az új kenyér ünnepe alkalmából tart hagyományőrző táncbemutatót és egy vidám hangulatú táncházat. Természetesen lesz újkenyérkóstolás is, valamint ehhez kapcsolódóan továbbra is megtekinthető a Természet Házában a „Búzától a kenyérig” című kiállítás is.

A természetkedvelők örömére ezúttal sem maradhat el az erdei túra Varga Edit természetpedagógus jóvoltából.

Menetrend és programok:

  • A Zsuzsi-vonat 8:30-kor indul a Ruyter utcai állomásról.
  • Ünnepélyes megnyitó 9:45-kor: Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezetőjének ünnepi beszédével,
  • ezt követően díszágyúlövés.
  • 10 órától Karneváli forgatag: középkori fegyverbemutatók, párviadalok, tánctanítás, íjászat,     néptáncbemutató és táncház, kézműves és kreatív foglalkozások, erdei túra.
  • A vonat 13:30-kor indul vissza Debrecenbe.

Az ünnepség a Zsuzsi Kisvasútért Alapítvány támogatásával valósul meg.

A Zsuzsi Erdei Vasút a héten heti öt napon közlekedik:

Kedden, csütörtökön és pénteken:

  • A vonatok a Ruyter utcai állomásról Hármashegyaljára 8:30-kor, 11:15-kor és 14:15-kor startolnak,
  • Hármashegyaljáról pedig 10:00-kor, 13:00-kor és 15:30-kor indulnak vissza Debrecenbe.

Hétvégén és ünnepnapokon:

  • A Ruyter utcai állomásról 8:30-kor, 11:15-kor és 15:00-kor indulnak Hármashegyaljára,
  • Hármashegyaljáról pedig vissza 10:00-kor, 13:30-kor és 16:45-kor térnek vissza Debrecenbe.

A Zsuzsi Erdei Vasút programjairól, menetrendjéről és viteldíjairól további információ ide kattintva, a kisvasút honlapján érhető el.

(Nyitóképünk forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek