Érdekes reptérforgalmi adatok: Frankfurt, Bécs

iho/repülés   ·   2012.06.16. 10:00
Frankfurt_cimkep

Frankfurt májusban 5,1 millió utasra emelte a forgalmát, ezzel tavaly májushoz képest 1,4 százalékkal nőtt az eredménye. Az Airport Technology által közzétett  számok azért is érdekesek, mert ebben a hónapban nem egy, hanem három hosszú hétvége volt, ezért a járatok száma némiképp csökkent, a reptéri mozgások száma 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi hasonló időszakénál. Viszont már májusban sok utas indult el keletre, a lengyel-ukrán közös szervezésű foci-eb kedvéért. Alaposan, 10,6 százalékkal 168 ezerre esett vissza azonban a cargo-forgalom.

Frankfurtban már működik az új pálya, de az éjszakai repülési tilalom meg a gazdasági válság visszavetette a teherforgalmat

A Fraport által kezelt repterek változó forgalmat jelentettek: Lima 11,6 százalékkal erősödött, a török tengerparton lévő Antalya és a bulgáriai Burgas viszont 4,7 illetve 7,3 százalékkal alacsonyabb forgalmat produkált, mint 2011 májusában. Várna ugyanakkor nagyon feltört, a májusi 63 ezer utas 15,7 százalékos forgalomnövekedést jelent.

Bécs erősen profitálhatott Ferihegy kieső forgalmából

Ugyancsak az Airport Tecnology közli a bécsi repülőtér májusi adatait: Schwechaton egymillió 985 ezer utas fordult meg, ami 4,2 százalékos emelkedés a tavaly májusihoz képest. Gyaníthatóan a Malév csődje is benne van abban az adatban, amely szerint a kelet-európai utasforgalom 14,5 százalékkal nőtt, még ennél is jobban pörög a közel-keleti reláció, 18,7 százalékos emelkedéssel. Az első öt hónapban idén összesen 8,3 millió utas érkezett Bécsbe illetve indult Schwechatról, és megintcsak Budapest forgalmának visszaesése is lecsapódhat abban az adatban, hogy a transzferutasok száma több mint 18 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor itt is visszaesett az első öt hónapban, méghozzá 9,3 százalékkal, a cargo-forgalom.

Kapcsolódó hírek