Érkeznek Baku új Metrovagonmas-metrói

iho/vasút   ·   2019.06.14. 12:17
400px_baku_metro_metrovagonmas

A közel hárommilliós nagyváros metróközlekedéséért felelős Baku Metro CJSC már át is vehette az első tíz vonatot. A felek közötti megállapodás értelmében a fennmaradó húsz szerelvényt még az éven leszállítja a Transzmasholding-leányvállalat Metrovagonmas – jelenti az AzerNews.

Az orosz Metrovagonmas szállítja Baku új metrószerelvényeit (kép forrása: AzerNews)

A 81-765. B81-/ 766.B típusú metrókocsik a gyártó legmodernebb, negyedik generációs metrószerelvényei közé tartoznak. Az új vonatok ajtói szélesebbek az elődökénél, a légkondicionált utastérben pedig szellőztetőrendszer, korszerű hő- és hangszigetelés, valamint USB-csatlakozók javítják az utasok komfortérzetét. Külön helyek állnak a kerekesszékkel élők részére is. A Metrovagonmas Baku igényei alapján építette meg a vonatokat, melyek eredeti világos festését a helyi információs rendszernek megfelelően változtatták meg.

A szerelvényeken az egyik újítás a hűtési rendszer módosítása, amit az azeri főváros klímaviszonyaihoz igazítottak: a légkondicionáló rendszer magas minőséget képvisel. A bakui metróhálózat zsúfoltságának könnyítése érdekében a vonatok minden kocsija rendelkezik hajtással. Az új metrószerelvények a tesztek és a forgalomba helyezési procedúra után állhatnak hivatalos, menetrend szerinti forgalomba.

Bakuban már több mint ötven éve közlekednek metrók: az első vonalat 1967. november 6-án adták át. A föld alatt futó hálózat jelenleg három vonalból áll (zöld, piros és lila), az összesen 36,63 kilométernyi pálya huszonöt megállót kapcsol össze. Az azeri fővárosnak nagy terveik vannak a metróhálózattal: 2030-ra már egy öt vonalból álló, hetvenhat megállót felfűző, 119 kilométeres hálózatot szeretnének, hat telephellyel.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek