Fecske után Tengelic

iho   ·   2013.07.19. 11:30
ha0600

Néhány éve a nyári balatoni déli part alaptípusa volt a halbi

Az iho úgy értesült, hogy a MÁV-Start hamarosan újabb kocsimegújítási programot kezd, ezúttal a Németországból használtan vásárolt halberstadti vagonok következnek. A MÁV-Gépészet szolnoki járműjavítójában végzendő munka során a tervek szerint klímaberendezés és vákuumos vécé is kerül a kocsikba. (A startos halbik egyes alsorozataiban már ilyen, korszerűbb wc van, másokban még hagyományos, pottyantós.) Az ajtók felépítése marad, de kézi nyitás helyett gombnyomással lehet majd kezelni őket.

A fővizsgával egybekötött átalakításkor kicserélik a burkolatokat, az ülések ülőfelületeit és huzatát, kívülről is új festést kapnak a vagonok. A MÁV-Startnál sikeresnek ítélik meg az elővárosi Bhv-k fecskésítését. Az utasok visszajelzése pozitív, ha elsősorban nem is a fecske, mint új brend tetszik, de a megújult, élénk színvilág igen. Ezért a halberstadtiak is hasonló külsőt és belsőt kapnak, cégérnek ezúttal egy másik madár, a tengelic választatott ki. Tekintettel a kocsik származására a pintyféle német eredetű népi neve után akár Stiglinc is lehet a vagonok új beceneve.

Itt Öskünél látható egy félegyházi kocsi<br />A képre kattintva galéria nyílik<br />(a másképp nem jelölt fotókat Tevan Imre készítette)

Kapcsolódó hírek