Fejlődő közlekedésbiztonsági infrastruktúra

iho/közút   ·   2011.07.28. 11:31
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével és szakmai támogatásával, az Új Széchenyi Terv akciótervének, a Közlekedés Operatív Program (KözOP) részeként önálló közlekedésbiztonsági projektjavaslatot dolgozott ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A kezdeményezést bemutató rendezvényt az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának társelnöki tisztét is betöltő Schváb Zoltán nyitotta meg 2011. július 27-én, Budapesten. Bevezetőjében elmondta, hogy a közútkezelők és vasúttársaságok által összeállított, balesetmegelőző fejlesztési csomagok brüsszeli támogatása esetén sosem látott mértékű országos közúti közlekedésbiztonsági program indítására nyílik lehetőség az Új Széchenyi Terv keretein belül, közel 45 milliárd forint értékben. A fő célkitűzések között rögzítette, hogy 2050-re a tagállamokban bekövetkező közúti balesetek halálos áldozatainak száma nullához közeli érték legyen. Európának a javaslat szerint az évszázad közepére a világ minden más részét felül kell múlnia a közlekedésbiztonság és -védelem területén valamennyi közlekedési ágban.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy az uniós törekvésekhez illeszkedő hazai célok elérésében rendkívül sokat segíthet, ha a meglévő infrastruktúra közlekedésbiztonsági fejlesztésére Magyarország közösségi forrásokat is fordíthat. A Közlekedés Operatív Programban annak elindulása óta nem volt kifejezetten a személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúrafejlesztésekre elkülönített forrás, dedikált projekt.

A találkozón a közútkezelők (Állami Autópálya Kezelő Zrt., Magyar Közút NZRt.) és vasúttársaságok (MÁV Zrt., GYSEV Zrt.) szakértői ismertették a programba illeszthető konkrét, közlekedésbiztonságot javító infrastrukturális beavatkozásokat. A felmerült beruházások megvalósítása összesen mintegy 45 milliárd forintba kerülne. A felsoroltak között szerepelnek baleseti gócokon tervezett beavatkozások, forgalomirányítási beruházások, passzív biztonsági berendezések telepítése, kijelölt gyalogos átkelőhelyeken, vasúti átjárókban és autópályákon javasolt biztonságnövelő fejlesztések.

Az elképzeléseket az előzetes egyeztetéseken az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóság és a Bizottság tanácsadó szervezete (JASPERS) képviselői elvi egyetértésükről biztosították, uniós forrásból támogathatónak tartották. A hivatalos jóváhagyási folyamatot a tervek véglegesítését követően indítja meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Kapcsolódó hírek