Fél évszázada a vasút szolgálatában

iho   ·   2013.07.13. 18:00
DSC_0147_kk

„Neve tucatnév, megjelenése és megszólalása kevésbé hétköznapi” – hangzik Pleskonics András A vasúthistóriás című portréfilmjének felvezetőjében. Nagy József, vagy ahogyan mindenki hívja, a Nagyjózsi 2013. július 15-én ünnepli vasutassá válásának ötvenedik évfordulóját. Ez a fél évszázad minden bizonnyal több volt egyszerű szolgálatnál. Kisvasúti mozdonyvezetőből később a kecskeméti kisvasúti napok állandó koordinátora és hangulatfelelőse lett. Folyamatosan küzdött azért, hogy a bugaci pusztán kanyargó vonal ne szűnjön meg. Hogy a bezárást végül nem lehetett elkerülni, nyilvánvalóan nem rajta múlott, viszont megmentett számos relikviát, többek között egy kecskeméti kocsi fapados ülését pakktartóval (!), megőrzendő egy emblematikus tárgyi emléket az utókor számára.

A részletes program

Alapítója a húszéves Vasúttörténeti Alapítványnak, élén számos vasútvonal évfordulós ünnepségét, legutóbb még 2012-ben a Kunszentmárton–Szentes vonal 125. évfordulóját és a Félegyháza–Majsa közötti vonal centenáriumi ünnepségét szervezte meg.

Megmenekített tárgyak a kiskunmajsai művelődési házban szervezett kiállításon<br>(fotó: Fritz Gergely)

Természetesen az ünneplés sem marad el. Nagy József július 15-től július 19-ig Szegeden kiállítások megtekintésére és kötetlen beszélgetésre invitálja közeli és távoli barátait, ismerőseit, kollégáit. Az elmúlt fél évszázad méltó bemutatására egy életmű kiállítás nyílik, amelyet a Tisza Lajos körúti MÁV Igazgatóság első emeleti tanácstermében lehet majd megtekinteni.

Húsz esztendős a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány

Kapcsolódó hírek