Felhőalapú töltés e-autóknak

iho   ·   2013.07.07. 14:30
00uj

Az egyszerű töltésen túl biztonságosabb és hatékonyabb, a szektor folyamatos változásait követő rendszerre van szükség az elektromos autók üzemeltetésében. Az ABB töltőberendezéseiben eleve van internetalapú szolgáltatáscsomag, amelybe a távkarbantartás, a diagnosztika és az interfészcsatlakozás a szolgáltatóhoz. Az ABB szolgáltatási stratégiájának most már kulcsfontosságú eleme a töltőállomások internetcsatlakozása.

A felhőalapú szolgáltatás vázlata<br>(a képek forrása: ABB)

Az üzemeltetők ennek a rendszernek a segítségével folyamatosan hozzáférhetnek a számukra szükséges adatokhoz. Takarékos, mert nem kell költséges szoftvereket vásárolni, a gyártó az internetes hozzáférést távszolgáltatás formájában nyújtja. Eme szolgáltatásokat felhőn keresztül és nyílt szabványok alkalmazásával nyújtja, az ügyfeleknek csupán egyetlen ponthoz kell csatlakozniuk, hogy hozzáférhessenek a hálózaton belüli összes töltőberendezéshez.

Az új típusú töltőállomások

Ez a rendszer lehetővé teszi a teljes távfelügyeletet, valamint a lényegében teljesen azonos töltőállomások gazdaságosabban telepíthetők és szállíthatók. A berendezések és a szoftverek telepítése, frissítése is egyszerűbb így. A világon egyre inkább elterjedő V2G (vehicle-to-grid, azaz jármű a hálózatra) rendszerekhez szükséges eszközök is részei ennek az új felhőalapú töltésnek, azaz elképzelhető lehet, hogy az autók akkumulátorai a fölös energiát a villamos hálózatba táplálják vissza.

ABB berendezések egy töltőállomáson

Kapcsolódó hírek