Felszállt a második hosszú törzsű Álomgép

iho   ·   2013.11.08. 15:30
2nd_01_cim

Négy óra 18 perces repüléssel teljesítette szűzfelszállását a Boeing 787-9-es ZB002 sorozatszámú gépe. A szépvonalú, nagyrészt kompozit-építésű gép tehát mostantól kapcsolódik be az új altípus berepülési programjába.

A Boeing közleménye szerint az utaskabint a rendes berendezés „elemeivel” szerelték fel, ami feltehetően azt jelenti, hogy ennek a gépnek a belsejét is részben vagy nagy részben a mérésekre szolgáló műszerpultok töltik ki.

Ennek megfelelően a gép egyik feladata az utaskörnyezetet meghatározó berendezések próbája lesz, de ugyancsak feladata a példánynak az avionika és más rész-rendszerek tesztelése.

(fotók: Boeing)

A Boeing közleménye hangsúlyozza, hogy a 787-9-es programja nincs késésben, az első géppel és a második első felszállásával 137 tesztórát teljesítettek a prototípusok, már az összeszerelő soron van az első sorozatgyártású példány, és ugyancsak a tervek szerint halad a még hosszabb 787-10-es változat fejlesztése.

Amint erről az iho/repülés is többször beszámolt, a légitársaságok jelentős része igen nagy érdeklődést mutat a már most forgalomban lévő 8-as Dreamlinerek hat méterrel hosszabb és nagyobb teljesítményű, nagyobb hatótávolságú (15 ezer 750 kilométer), negyven utassal többet szállító változatai iránt.

A 9-es első üzemeltetője jövőre az Air New Zealand lesz, a légitársaság azonban a szokások szerint nem az ultrahosszú járatokon, hanem először az Auckland és a nyugat-ausztráliai Perth között repülteti a gépet.

Ezután következik majd a tokiói és a sanghaji járat, de a cég a próbaidőszak lezártával is használja majd a típust közepes hosszúságú vonalakon. Az igazi „testhezálló” feladata a majdani új-zélandi 787-es flottának persze a Csendes-óceán átrepülése illetve az európai járatok teljesítése lesz. A társaság összesen tíz repülőt rendelt a 787-9-esből, a gépek leszállítása 2017-ben fejeződik be.

A gyártóhoz közelálló 787-es portál szerint egyébként a napokban várható a századik Dreamliner átadása a Japan Airlinesnak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek