Felújították a 86-os út egy szakaszát

iho/közút   ·   2012.07.19. 12:00

Az ünnepélyes átadáson ott volt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár is. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházásában megvalósuló felújítást az tette szükségessé, hogy az út teherbírása már nem felelt meg a forgalmi igényeknek. A kétszer egy sávos főúton a meglévő burkolatot erősítették meg úgy, hogy az a 11,5 tonnás tengelyterhelésű forgalom elviselésére is alkalmas legyen.

A korszerűsítés során kiszélesítették az utat, megerősítették az aszfaltburkolatot. Bősárkány és Jánossomorja lakott területének kezdeténél és végénél forgalomcsillapító szigetek épültek. A beruházás részeként egyebek mellett összesen hét csomópontot és két műtárgyat újítottak fel, köztük a Rábca és a Hanság-főcsatorna felett átívelő hidakat.

A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lett a nagy forgalmú 86. számú főút Csorna és Mosonmagyaróvár között, érezhetően javult a régió közlekedési helyzete.

„A szakpolitikai kormányzat kiemelten kezeli az erősen túlterhelt 86-os út, az M86 fejlesztését. A végéhez közeledik a 37 kilométeres Zala megyei szakasz kivitelezése. Folyamatban van a Szombathely–Vát szakasz építése. Zajlik a Csorna és Szeleste közötti szakasz és a Csorna elkerülő előkészítése. A következő években e beruházások megvalósításával jelentősen enyhül a főút menti települések forgalmi terhelése” – hangsúlyozta Völner Pál.

A beruházó NIF Zrt. a kivitelező Teerag-Asdag Építőipari és Kereskedelmi Kft.-t pályázaton választotta ki. A kivitelezés szerződéses összege nettó 1,94 milliárd forint volt. A projekt az Új Széchenyi Terv részeként, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg.

Kapcsolódó hírek