Folyadékok fedélzetre! – már Európán kívülről is

iho   ·   2014.02.07. 13:30
cim_liquid

Európa könnyített a folyadékokat és zselés cikkeket érintő tilalmakon, adja hírül az Air Transport World. A január végén életbe lépett új rendelkezés elsősorban azokat érinti, akik Európán kívüli repülőtérről érkeznek és az Európai Unióban vagy Svájcban szállnak át egy másik járatra.

Tehát nekik is szabad 100 milliliteresnél nagyobb kiszerelésű árucikkeket a fedélzetre hozni Európán kívülről, és az ilyen cikkeket nem kobozzák el átszálláskor Európában sem, feltéve, hogy azokat az utas már az Európán kívüli repülőtéren a biztonsági ellenőrzés után vette a terminálon, vagy az Európába érkező gép fedélzetén. Ugyanakkor ezeket a cikkeket is zárható tasakba kell csomagolni, és ezeket is átvilágítják.

Az Európai Repülőterek Szövetsége, az ACI igazgatója szerint a kontinens légikikötői már több mint 150 millió eurót fordítottak arra, hogy felkészüljenek a változásra. A mostani döntés egyben lépés afelé, hogy a kézipoggyászban szállított folyadékok és zselés cikkek korlátozását teljesen feloldják. Ez ügyben az ACI tovább folytatja az egyeztetést az Európai Bizottsággal, de a teljes liberalizálás bevezetéséhez szükséges még az átvilágítási technikák fejlesztése és a biztonsági eljárások hatékonyabbá tétele, tette hozzá az ACI igazgatója.

Az ATW arra emlékeztet, hogy a korlátozást egy a kézipoggyászban fedélzetre vitt folyadékokkal tervezett, de végül meghiúsult robbantási kísérlet miatt vezették be, ami 2006-ban történt az Atlanti-óceán fölött. 2011 tavaszán az unió már megkísérelte a könnyítést, de több ország ellenállásán megbukott a terv, többek közt az Egyesült Államok hatóságainak is kétségei voltak az ügyben, elég fejlettek-e az átvilágítási technikák a tilalom feloldásához. Most azonban hasonló lépést készítenek elő a folyadékok és zselés cikkek engedélyezésére az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.