Forgalombénításra készülnek a buszvezetők

iho   ·   2014.01.17. 07:20

A Facebookon kezdeményezett összefogást a buszvezetők szakszervezete. Lesz forgalombénító akció is.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt eddig tömegbaleset a fővárosi közösségi közlekedésben – mondta a Népszabadságnak Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint egyre túlterheltebb, fáradtabb és feszültebb járművezetőkkel szállíttatja az utasokat BKV. Az érdekvédő az elmúlt hónapokban többször is kifogásolta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló BKK egyeztetés nélkül a sofőrökre hárította saját kötelezettségeiből a jegyárusítást és ellenőrzést. Ezzel most már a jegybevétel növelése is sofőrfeladat lett.

Az EKSZ írásban és szóban is többször kérte a BKV vezetését, hogy kezdeményezze a közszolgáltatói szerződés módosítását. A cél az lenne, hogy ne büntessék a járművezetőket olyan hiányosságokért, amelyekről nem ők tehetnek. A vállalat vezetése ugyanis elmarasztalja, sok esetben megbünteti azt a járművezetőt, aki az utasok le- és felszállása, valamint jegyeladás és esetleg még számlaadás közben nem fordít elég figyelmet a bérletek érvényességének az ellenőrzésére és a jegylyukasztásra.

A szakszervezet szabályzatot követel, pontos feltételeket, biztonságos, profi pénztárgépet, hogy a jegybevételt ne a zsebekben kelljen tárolni. Ígéretek vannak, ám eddig ezekből semmi nem teljesült – szögezi le Nemes.

A helyzetüket egyáltalán nem javítja a január elsejétől hatályos munka törvénykönyve, amely egyértelműen a munkaadónak kedvez, s a dolgozókat kiszolgáltatottá teszi.

A szakszervezeti vezető szerint a buszvezetők már betegállományba sem mernek elmenni, mert mióta az Mt. szabad kezet ad a munkaadónak, a BKV-nál az a gyakorlat, hogy a huzamosabb ideg távollevőktől elveszik a megszokott beosztásukat, s amikor visszatérnek, akkor bizonytalan időre, más viszonylatra, más útvonalra vezénylik őket. Sokan ezért inkább betegen dolgoznak, ameddig csak lehet. Ez életveszélyes – szögezi le az elnök.

Az EKSZ arra készül, hogy bemutassa: ha egyszerre több utas a járművezetőnél vesz jegyet, nagyobb címlettel fizet, s közben még számlát is kér a vásárlásról, akkor egyes viszonylatokon annyira feltorlódhatnak a járművek, hogy hosszabb időre lebénul a közlekedés. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy kikényszerítsék a cégvezetésből a munka pontos szabályozását.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek