Forródrót Dorogon

iho/vasút   ·   2017.09.08. 08:45
esztergom_villamositas_kislid

A Rákosrendező–Esztergom vasútvonalon jelenleg folyó vasútvillamosítási beruházás keretében, az első ütemben feszültség alá kerülő Rákosrendező–Piliscsaba vonalszakaszon és a vonalszakaszhoz tartozó vasútállomásokon megépített nagyvasúti villamos felsővezeték kivitelezési munkái befejeződtek. A felsővezetéktartó oszlopok nagy részét már korábban, a vonalrekonstrukció során felállították, most ezekre az oszlopokra vezeték is került.

Vezetékszerelés a vonalon (fotó: ovit.hu)

A tervek szerint a megépült felsővezeték-hálózat feszültség alá helyezésére idén szeptember 15-én lehet számítani. Előtte megtörténik az úgynevezett hidegáramszedős bejárás, a feszültség alá helyezést követően pedig transzformátor-terhelési próbákat és földzárlatpróbát végeznek a felsővezetéken, lezajlik a műszaki átadás és átvétel, majd meghatározzák a villamos üzemfelvétel pontos időpontját.

Magyarországon a vasúti villamos felsővezeték villamosenergia-ellátása 25 kilovoltos, 50 herzes feszültséggel történik. Természetesen mindenkinek világos, hogy az ilyen nagyfeszültségű berendezések megérintése, de akár a kritikus átütési távolságon belül történő megközelítése az esetek többségében azonnali halált, de legalábbis életveszélyes sérülést, maradandó károsodást okoz, mégsem árt emlékeztetni arra, a feszültség alatt álló villamos berendezések közvetlen vagy bármely tárggyal való megérintése, illetve kettő méteren belüli megközelítése életveszélyes. Különösen a hidak, felüljárók, támfalak és egyéb olyan építmények veszélyesek, amelyekhez a vezetékek közelebb helyezkednek el.

Mindez azonban csak egy munkafázis az egész vonalat érintő beruházássorban: szeptember 18-ától november 11-éig a vasútvonalon végzett pályakarbantartási munkák miatt módosul a menetrend, ezért Pilisvörösvár és Esztergom között ismét vonatpótló autóbuszokat állít be a vasúttársaság, elsősorban este és éjszaka. A megváltozó menetidő miatt a csatlakozó vonatok módosított menetrend szerint közlekednek majd. A vonatpótlózás idején érvényes menetrend itt érhető el: Klikk!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek