Francia igazgató az UIC-nél

Joó Ferenc   ·   2018.07.19. 12:00
uic400

Nem a Chicagói Illinois Egyetemnél, hanem a Nemzetközi Vasútegyletnél választották következő igazgatónak a jelenleg a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Államközi Szervezet (OTIF) általános titkáraként tevékenykedő François Davenne-t az UIC kilencvenkettedik éves közgyűlésén. Előzőleg építőipari és telekommunikációs programoknál dolgozott, majd a francia közlekedési minisztérium vasútbiztonsági és -szabályozási osztályának igazgatója volt, mielőtt 2013-ban at OTIF titkárává vált.

Davenne a jelenlegi igazgató Jean-Pierre Loubinoux távozásáig helyettesként, majd 2019. januárjától legalább négy éven át az UIC igazgatójaként tevékenykedik majd a közgyűlés döntése alapján. François Davenne a kinevezésekor elmondta, hogy a vasúti szektorban szemléletváltásra törekszik. Állítása szerint az elmúlt évek szabályozásait kiegészítve az elvárt szolgáltatások biztosításához új rendelkezéseket kell elfogadni és bevezetni. Az UIC elnöke az elkövetkezendő két évre maradt Renato Mazzoncini.

François Davenne, az UIC új főigazgatója (fotó: railwaygazette.com)

A ma már kétszáz taggal büszkélkedő UIC-t 1922-ben hozta létre ötvenegy, főként európai vasúttársaság (köztük a MÁV), a nemzetközi vasúti közlekedés feltételeinek és a vasútépítéseket szabályozó előírásoknak az egységesítése céljából. A szervezet eredeti neve Union Internationale des Chemins de Fer. Döntvényeiben az UIC olyan kérdéseket is szabályoz, illetve olyan területeken is aktív, mint a vasúti pályaszámok, a raklapok mérete, a nemzetközi határátkelések folyamata, a személy- és poggyászfuvarozás, az árufuvarozás feltételei.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek