Frissítik a magyar vasúti műszaki és üzemi szabályokat

iho/vasút   ·   2019.05.31. 12:00
deliosszekoto-tender-400

A 2018 áprilisában megkezdett, európai uniós forrásokból megvalósuló IKOP-projekttel szembeni szakmai elvárás

- a magyar vasúti műszaki szabályozás felülvizsgálata,

- a nemzeti szabályok megfogalmazása,

- a végrehajtáshoz szükséges tervek előkészítése,

- a szabályozási hierarchia elemeinek összehangolt megfogalmazása,

- a tervezetek elkészítése,

- a nemzeti érdekek érvényre juttatása az európai uniós előírások figyelembevételével, továbbá

- a nemzeti érdekérvényesítés intézményrendszerének kidolgozása.

A projektet többek között azért a MAÚT bonyolítja le, mert a 2015-ben lezárult, a Vasúti műszaki szabályozási rendszer felülvizsgálata és folyamatos működési modelljének kialakítása című projekt célkitűzése szükségessé tette a szabályozási rendszer jogszabályi oldalának és a műszaki szabályok áttekintését – beleértve a szabványokat is –, a célok és a szerepek tárgyalását, az összefüggések elemzését. A projekt keretében javaslat született egy új műszaki szabályozási rendszer nagyvonalú struktúrájára is. Jelen projekt végrehajtása során elsődlegesen a jogi szabályozási környezet feltárása történik meg, majd az elképzelt célokhoz alkalmazkodó, nagyvonalú modellváltozatok kidolgozása következik. Ezzel a tevékenységgel párhuzamosan készül el a Közop-munka lezárulása óta a műszaki szabályozási rendszerben történt változások felderítése, azonosítása és értékelése, a mérnöki műszaki szaktudás által garantált minőségi tartalom létrehozása. A feladat végrehajtása során felülvizsgálják a projekt témájához kapcsolódó, érvényes jogi szabályozási dokumentumokat, módosítási javaslatokat téve, illetve esetlegesen új jogszabálytervezeteket előkészítve egy új szabályozási hierarchia megteremtése érdekében, a kapcsolódó műszaki szabályozás kulcselemeinek megalkotásával egyidejűleg. Részletesen áttekintik a vasúti műszaki szabályozás alrendszereit az Átjárhatósági Műszaki Előírásokkal összhangban: az infrastruktúrát, a jelző- és biztosítóberendezéseket, az energiaellátást és a felsővezetéket, valamint a vasúti járműveket érintően.

A MAÚT dolgozhatja ki az új magyar vasúti műszaki és üzemi szabályokat (illusztráció: Vörös Attila)

Felülvizsgálatot igénylő további területnek számít az egyéb, a ma hatályos jogrend szerint nem érvényes egyéb szabályozási dokumentumhalmaz, amelyet a fenti elvekkel összhangban be kell illeszteni a megújuló szabályozási keretrendszerbe. A projekt során létrehozandó vasúti műszaki szabályozási rendszer illeszkedik az európai uniós és a hazai jogi szabályozási követelményekhez, illeszkedik a hazai közlekedési ágazati stratégiához, új műszaki szabályozási hierarchiát teremt, annak elemeit összehangolva.

Szakértőnk meglátása szerint az uniós jogharmonizációval kapcsolatos határidők és kötelezettségek a döntéshozók előtt hosszabb ideje ismertek. Ezért a jelenlevők többségének a feladat nagyságrendje talán nem volt meglepő, annál inkább a záros határidők és az azokkal kapcsolatos jogi kötelezettségek. Röviden összefoglalva: a projektvezetés kiváló szakemberekből áll, de a rémisztően közeli határidők mellett így is óriási a feladat vár rájuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek