Fuvarozóháború: a francia elnök a V4-ekkel tárgyal

MTI/iho   ·   2017.06.20. 18:01

Az Európai Unió tagállamainak csúcsértekezlete előtt ül le Brüsszelben tárgyalni Emmanuel Macron, frissen megválasztott francia elnök a visegrádi négyek: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormányfőivel. A tét nem kicsi: Franciaország magasabb bérminimumot akar bevezetni a kelet-európai kamionsofőrökre, amivel még jobban ellehetetlenítené a régió szállítmányozóinak nyugati piacát.

A lavina januárban indult el: Ausztria akkor jelentette ki, hogy minden, az országban tartózkodó külföldi sofőr az ország minimálbérét kapja, ami – ez tény – jóval magasabb az itteni fizetéseknél. Emellett több nyugat-európai ország is kiterjesztette a szabályt az országban csak átmenetileg tartózkodó sofőrökre.

Az olcsóbban dolgozó keleti cégek visszaszorításának eszköze az is, hogy egyre sűrűbben ellenőrzik a magyar, román, bolgár, lengyel sofőröket, hogy betartják-e az előírt pihenőidőt, egy ilyen távolságra történő fuvarozás esetén ugyanis nem mindegy, mennyiért is történik meg a kötelező kétheti 45 óra, de ezt odahaza a lehetetlennel határos letölteni.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek