Gábor Áron Csíkba megy

iho   ·   2014.05.16. 14:30
00kicsi

Tüzérruhás hagyományőrzők, kiállított régi ágyú, Sebő Ferencék muzsikája, szavalatok köszöntötték a székely ágyúöntő mester és honvédtiszt születésének kétszázadik évfordulójára feldíszített Traxx mozdonyt.

A 480 004 új ruhája<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: MÁV Zrt.)

A Gábor Áron-Traxx matricázásának (ahogy a 2013-as Mátyás-mozdonyénak is) külön aktualitást ad a pünkösdi, csíksomlyói zarándokvonat. A pályázat igen népszerű volt: a tavalyi ötvenhez képest idén 107 pályamű érkezett. A nyertes, Zachar István veszprémi grafikus a mozdony avatóján vehette át nyereményét, egy kétszemélyes utat a zarándokvonatra.

Az ünnepélyes átadón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója egyaránt a történelmi értékek megőrzését, bemutatását, a modern vasúttal harmonizálását emelte ki. Az avatóünnepségen közreműködött Bálint Márta, marosvásárhelyi születésű színművésznő egy Petőfi- és egy Kányádi-vers elszavalásával, fellépett Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője. Sebő Ferenc a Történelmi Székely Gyorson is fellép majd, illetve Gyimesbükkön koncertezik. A korhű környezet megteremtésében valamint a katonai tiszteletadásban a Börzsönyi Lövész Klub Magyar Honvédvadász Hagyományőrző és Sport Csoport tagjai – ’48-as tüzérhonvédnek öltözve – vállaltak szerepet. Említésre méltó, hogy a legtöbb jelenlévő hagyományőrző a MÁV Csoport vasutas munkavállalója volt.

Füsttel, katonai tiszteletadással gördül a királyi váró elé a mozdony

A frissen felavatott 480 004 12.23-kor, a Kócsag intercityvel indult Nyíregyházára, de június 6-ig, a Történelmi Székely Gyors indulásáig az országban többfelé megfordul majd: Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Kecskeméten és Szegeden láthatják az érdeklődők. A pünkösdi út után nemcsak minden, Traxx által vontatott belföldi szerelvény élén fordul majd elő, hanem nemzetközi gyorsvonatokkal újra célba veszi Erdélyt is.

A hazai tervezett mozdonyfordulót az alábbiakban láthatják:

A Gábor Áron-mozdony tervezett fordája a Történelmi Székely Gyors indulásáig<br>(forrás: MÁV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek