Gond lehet a rendőrők felkészületlenségéből

iho/közút   ·   2012.04.19. 13:33

Mivel kevés idő maradt a rendőrségnek arra, hogy az új szabálysértési törvényből az állomány minden tagját felkészítsék, nem mindenhol engedték az egyenruhásoknak, hogy helyszíni bírságot szabjanak ki – értesült a hvg.hu. Kovács Kázmér biztosítási szakjogász szerint ha a rendőrök ezt nem tudják teljesíteni, akkor az ő hibájukból kell az autósoknak többet fizetniük.

„A rendőrség elfelejtett felkészülni az új szabálysértési törvényből, ugyanis Hajdú-Bihar megyében vasárnap éjféltől a szolgálatot teljesítők közül csak azok szabhatnak ki helyszíni bírságot, akik a jogszabályi változásokból sikeresen levizsgáztak. Akit szabálysértésen érnek, azt csak figyelmeztetniük szabad, vagy feljelenteni. Helyszíni bírságolni nem szabad” – írta az internetes lapnak április 16-án egy volt Hajdú-Bihar megyei rendőr.

Helyszíni bírságot akkor szabhat ki a rendőr, ha a közlekedési szabályokat megszegő elismeri tettét. Azzal szemben viszont, aki vitatja az intézkedő egyenruhás igazát, feljelentést tesz a rendőr. Ebben az esetben azzal kell számolni, hogy a szabálysértési eljárásban kiszabható összeg a helyszíni bírság duplája lesz. A bírságok és a helyszíni bírságok tételei fixek, a rendőrök ezeket kötelesek megállapítani szabálysértés esetén. Szabálytalan előzésért vagy lejárt műszaki esetén például 15 ezer forint helyszíni bírság és 30 ezer forint pénzbírság szabható ki. A legtöbb közúti szabálysértésért a jövőben 30-60 ezer forintot kell majd fizetni – részletezte a jogi és közlekedési kérdésekkel foglalkozó JogiIQ blog.

„A csúszás miatt akár az is előfordulhat, hogy az autós elismeri a felelősségét, kérve a helyszíni bírság kiszabását, de ha a rendőrök ezt nem tudják megfelelő nyomtatvány hiányában átvenni, akkor az ő hibájukból kell többet fizetnie, emiatt elvileg kártérítési pert is indíthat a rendőrséggel szemben” – mondta a hvg.hu-nak Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke. Megjegyezte, egyáltalán nem lepődik meg azon, hogy a rendőröket is felkészületlenül éri a szabálysértési törvény egymást követő, egyre bonyolultabbá váló módosítása, ami olyan kaotikus, hogy azzal szerinte még sok gond lesz.

Kapcsolódó hírek