Gondolatébresztő beszélgetések: egyáltalán nem mindegy, hogyan rendezik a keletkezett károkat

iho/vasút   ·   2023.11.15. 18:20
00_gysev_workshop

Kárrendezési workshopot rendezett a Közlekedéstudományi Egyesület Soproni Területei Szervezete, valamint a GYSEV Zrt. Sopronban. A rendezvényen a különböző vasúttársaságok szakemberei mellett a rendőrség, illetve több biztosítótársaság is képviseltette magát. A kárrendezési workshop legfontosabb célkitűzése, hogy a vasúton történt baleseteket követően a károsultak, illetve a biztosító társaságok közötti ügyintézési idő lerövidüljön.

A rendezvényen elhangzott: a jogszabályi keretek adottak, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosról szóló törvény minden szereplőre egyformán vonatkozik. Ugyanakkor a jogszabály gyakorlati alkalmazása miatt lényeges, hogy az érintett biztosító- és vasúttársaságok, illetve a hatóságok hatékonyabban, gördülékenyebben tudják intézni a kárrendezési folyamatot.

A workshop további fontos eleme volt, hogy a kárrendezések során szükséges adategyeztetések egyszerűsödjenek, illetve egységesebbé váljanak. Az egyes baleseteknél ugyanis eltérő lehet, hogy milyen adatokat kér a biztosító a kárrendezéshez, milyen adatokat tudnak adni a vasúttársaságok, és milyen adatokat szolgáltat az érintett nyomozó hatóság.

Téma volt az egyeztetésen az úgynevezett „kárkori érték” meghatározása. Tehát, annak az értéknek a kiszámítása, hogy az adott közlekedési eszköz (például mozdony, motorvonat, vagy sorompó berendezés), amely a balesetben megsérült, milyen értéket képviselt a baleset bekövetkezésének pillanatában, milyen avulási tényezőket kell figyelembe venni ilyen esetekben.

A rendezvényt elsősorban gondolatébresztő jelleggel hívta életre a GYSEV Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület. A szervezők abban bíznak, hogy ennek hatására a különböző szereplők minél inkább egységesen kezelik az egyes eljárásokat, így a baleset bekövetkezése és a megállapított kár kifizetése közötti időszak lerövidülhet. A Hotel Sopronban tartott rendezvényen előadásokat hallhattak a résztvevők, akik interaktív megbeszélés keretében vitathatták meg a kárrendezés különböző folyamatainak kérdéskörét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek