Gőzösfesztivál Lengyelországban

iho/vasút   ·   2018.08.12. 12:00
pkp_chabowka_gozos_kislid

A PKP CARGO S.A. minden kedves érdeklődőt szeretettel lát Chabówkában, a tizennegyedik alkalommal megrendezendő gőzösparádén, amelynek különleges időzítését az adja, hogy egybeesik a lengyel függetlenség elnyerésének századik évfordulójának ünneplésével. Augusztus 18-án és 19-én rengetek attrakció várja a vasútbarátokat, többek között mozdonyparádé és festői vonalszakaszokon indított különjáratok.

Szimon Jurkowski felvételei a korábbi chabówkai rendezvényeken készültek

A „Parowozjada” a vasútbarátok számára megrendezett egyik legnagyobb esemény Lengyelországban a 2005-ös első alkalom óta. Az idei különlegesség, a függetlenség elnyerésének százéves évfordulója alkalmából a fűtőházban történelmi témájú előadások is elhangzanak majd.

Akinek a lengyel nyelv nem erőssége, annak sem kell unatkoznia, arccal a vasút felé fordulva csodálhatja meg az elmúlt korok minden sínen haladó, vontatott és vontató gépezetét. Szombaton déli egy órakor kezdődik a mozdonyparádé, elsősorban lengyel történelmi járművekkel – mint a OKz32-2, a TKt48-191, a Ty42-107, a Ol49-69, a Ty42-24, és a TKh 05353 – de bemutatkozik a szlovák 477.013-as is. A napot tűzijáték zárja, aztán az élményekben kifáradt vasútbarátok nyugovóra térnek, remélhetőleg színes álmaikban ismét életre kelnek az aznap látott mozdonycsodák.

A vasárnapot a különböző mozdonyok személyzete közötti ügyességi verseny fogja megnyitni, aztán egy, a gőzmozdonyok szerkezetét, felépítését részletesen bemutató előadás következik. Aki mozdonyt szeretne vezetni, egy ET41-es szimulátoron teheti ezt meg. Akinek viszont ég a lába alatt a talaj, az részt vehet a különvonatos meneteken, amelyek a Kasina Wielka, Rabka és Mszana Dolna felé nyújtózó festői vonalakon bonyolítanak le.

Ha a gyerekek – esetleges korábbi ígéreteikkel ellenkezően – felmondanák a papával kötött szóbeli szerződést – miszerint igen, együtt fogják hosszú órákon át megtekinteni a gőzmozdonyokat a forró napon –, akkor sincsen nagy baj, mert egy a játszóházban játékokat és gyerekeknek szóló műsorokat egyaránt találnak, ahol még a vasúton a gyerekekre vonatkozó biztonsági megfontolásokról is tudást szerezhetnek. Mindezt természetesen sok zenével, néha kabaré formájában.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek