Green-G, új elektromos kisáruszállító, a Webastóval karöltve

Kiss Bertalan   ·   2021.07.14. 15:00
green-g-ecarry

Szinte egymás után bukkanak fel az új kishaszonjárművek, illetve újonnan alakult gyártók vagy szövetségek, megcélozva a közeljövő egyik legfontosabbnak ítélt piaci szegmensét, az utolsó mérföldes kategórát, amelyekkel a nagyvárosok belső területeinek ellátását – ezen belül is a nullemissziós zónákét – biztosítanák.

Új elektromos kishaszonjármű, olasz-német összefogásban

A Green-G, az olaszországi Goriziane Holding S.p.A. leányvállalata a német Webastóval fogott össze, és alkották meg az ecarry-szériát, elsőként kommunális hulladékgyűjtő kivitelben. Ez nem véletlen, hiszen egy nagy és biztos piaci szegmens és komolyabb, mindennapos igénybevétel mellett lehet tesztelni az új konstrukciókat. A Webasto az akku- és elektronika-fejlesztéssel, valamint gyártással társult a koncepcióba.

Hulladékgyűjtő

Másrészről a régi olasz városok szűk utcáira tervezett kishaszonjárműveknek nagy hagyománya volt és van, így ennek tükrében született meg a Green-G is.

Főbb jellemzők

A maximális megengedett össztömeg 3,5 tonna, a végsebesség 80 kilométer/óra, amellyel már autópályára is biztonsággal felhajthat. Az akkumulátorok lítium–nikkel–mangán–kobalt kombinációk. A szériaakku 35, a prémiumakku 70 kilowattórás, ezzel már akár 250 kilométer is megtehető egy feltöltéssel.

Szabadon felépítményezhető Green-G ecarry

Egy ilyen kis járműnél az energiagazdálkodás egyik kulcspontja a fülke fűtése és a klímatizálás. A fűtés nagyfeszültségű egyenárammal történik, ellenben nem forrólevegőt fúj a fülkébe, hanem a hűtőkör folyadékát melegíti, mintha belsőégésű motor lenne. A légkondicionálás intenzitását egy komplex egység szabályozza, a kinti hőmérséklet függvényében, automatikusan, az úgynevezett HVCA (friss levegő, légbefűvás, klímakompresszor és nagyfeszültségű egység). Ez teljes egészében a Webasto fejlesztése és gyártmánya, ugyanúgy, mint az akkumulátorok és azok hőfokszabályozása. Ezek szervizelését szintén a Webasto végzi.

Az akkuegység

A kezdeti kommunális szegmenst természetesen a piaci igényekhez igazodva más területre is ki kívánják bővíteni. Az ecarry úgy lett megtervezve, hogy szinte bármilyen felépítménnyel fel leheseen szerelni az ügyfelek kívánságára.

Nagyfeszültségű fűtőberendezés hőcserélője. A fekete és narancs színű csatlakozás az áramé, a két csőcsonk a hűtő köré

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek