Gripen Top Gun-iskola Dél-Afrikában

iho/repülés   ·   2012.07.15. 16:22
cim

Jövő évben nyílik a Saab szervezésében a Gripen Fighter Weapon School, amely a dél-afrikai Overberg bázison kezdetben kéthónapos kurzusokat kínál, továbbképzési célzattal, a géptípuson repülő pilótáknak. Mint ismeretes, a gyártó Svédországon kívül a cseh, a magyar, a thaiföldi és a dél-afrikai légierő rendszeresítette a típust, de a Gripen beszerzése mellett döntött legutóbb Svájc is.

Dél-Afrika a Saab nyilatkozata szerint azért megfelelő helyszín a már gyakorlott Gripen-pilóták harcászati továbbképzésére, mert lehetőséget ad a hazaihoz képest másfajta környezetben repülni, és olyan régióban zajlik a képzés, amely a „várható jövőbeni bevetési szcenáriókat tükrözi”. A Saab dél-afrikai elnöke, Magnus Lewis-Olsson szerint a vállalkozás valamennyi jelenlegi Gripen-használó ország támogatását élvezi.

A kiképzőközpont építése hamarosan megkezdődik, a képzéshez a dél-afrikai légierő Gripenjei közül vesznek lízingbe „számos példányt”. A dél-afrikaiak nemrég vették át a gyárrtónál 26 Gripenjük közül az utolsó négyet, a gépeket még ebben az évben hazarepülik, az első kurzus pedig 2013 októberében indulhat négy-hat géppel.

Lewis-Olsson lemondta: minden évben más és más lesz a „főtantárgy”, például kismagasságú felderítés, elektronikus hadviselés, majd később a légiharc. Az Overberg bázis különleges kiképzési lehetőségeket nyújt hatalmas légterekkel a sivatagok, a hegyvidékek, az Atlanti és az Indiai óceán felett. Azt még nem tudják a szervezők, hogyna fogják hívni az iskolát, de a gyorsan elterjedt verzióval ellentétben biztos nem lesz Top Gun 2.


Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.