Gyere Velim, Taurus, megmondom, jó vagy-e

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.10.24. 06:29
kiskep

A közép-csehországi Velim melletti Vasúti Kutatóintézetben (VUZ) ezekben a napokban az AWT egyik új mozdonyát próbáztatják. A három új Taurus közül az első a 9180 6183 714-5-ös pályaszámú gép lett. Mivel Csehországban az ES64 U4 típusú mozdonyok a Vasúti Hivataltól (Drážní úřad) már korábban megkapták a típusengedélyt, ezért már csak az elengedhetetlen futópróbákat és teszteket végzik el a mozdonyon.

Az AWT Taurusa a velimi próbapályán<br>(fotó: Střecha/VUZ)

A működési engedély megszerzéséhez a mozdonynak át kell esnie az általános műszaki és biztonsági vizsgákon, így ellenőrzik a fékrendszer működését, a féktávokat, a vonatbiztosító berendezést, vizsgálják majd a gép menettulajdonságait is a gyártó által megadott maximális sebességnél. A velimi kutatóintézet nagyobb próbakörpályája 13,276 kilométer hosszú, a belső kisebb kör hossza pedig 3,951 kilométer. Ha minden simán megy, akkor jövőre már magyar pályán is feltűnhet az új AWT szépség.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek