Győri reptérfejlesztés az Audinak, az Audival

iho/repülés   ·   2012.11.08. 08:15

A kormány sorra köti a multikkal a stratégiai megállapodásokat, most az Audival fennálló stratégiai partnerségre hivatkozva határozott úgy a kormány, hogy megvizsgálja az állami tőkeemelés, illetve a hosszú távú együttműködés lehetőségét – írja a napi.hu.

A légikikötőt jelenleg a Győr−Pér Repülőtér Kft. üzemelteti, amelynek Győr és Pér önkormányzata mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a tulajdonosa. Egy korábbi kormányzati döntés értelmében december végével a megyei önkormányzatoknál lévő vagyonelemek az államhoz kerülnek, így a reptér egy bizonyos hányada is. Vélhetően ez után emelne tőkét az állam a Győr-Pér Repülőtér Kft.-ben. Ennek mértékéről nem szól a most nyilvánosságra hozott „a péri reptér fejlesztésével összefüggő intézkedésekről” szóló kormányhatározat. Az viszont kiderült a dokumentumból, hogy amennyiben megtörténik a tőkeemelés, megvizsgálják a lehetőségét, hogy az állam piaci értéken megvásárolja a péri önkormányzat tulajdonában lévő kisebbségi üzletrészt. A tranzakcióval várhatóan ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerül a reptéri ingatlan, amelyen ma ötven-ötven százalékban osztozik az állam és a helyhatóság.

A kormányhatározat feltehetően megteremti egy újabb fejlesztés lehetőségét is − amit régóta tervez a reptér −, ezzel pedig kedvezőbb helyzetbe kerülne a légikikötő legfőbb partnere, az Audi, ezáltal újabb tartalmat nyerne a kabinet és az autógyártó cég stratégiai partnersége.

(Korábbi hírek szerint egyébként az Audi is komolyan beszállna a fejlesztésbe.)

A repülőtér fejlesztési munkálatai 2000-ben kezdődtek el a Phare CBC programból nyert és az Audi Motor Hungária Kft. által biztosított pénzügyi források felhasználásával. A szilárd burkolatú futópálya, az új forgalmi előtér és egyéb kapcsolódó létesítmények üzembe helyezése 2003-ban megtörtént. A beruházások eredményeként a fejlesztést végző kft. befektetett eszközértéke egymilliárd forint fölé emelkedett − derül ki a cég weboldalán, ahol az is látható, hogy tavaly 18210 utas fordult meg a reptéren, a műveletek száma pedig − a fokozatos építkezésnek köszönhetően − megközelítette az 5200-at. Az Opten cégtár adatai szerint Győr−Pér Repülőtér Kft. jegyzett tőkéje 191 millió forint, az értékesítés nettó árbevétele pedig meghaladta a négyszázmillió forintot.

Kapcsolódó hírek