Kétszer két sávos lett a 76-os főút zalaegerszegi bevezetője

iho/közút   ·   2020.09.25. 12:00
76osbevezeto01

Az új, kétszer két sávos útszakasznak köszönhetően a zalai megyeszékhely gyorsabban és biztonságosan kapcsolódik az épülő M76-os autóúthoz.

A 76-os főút kibővített, másfél kilométeres szakasza az alsónemesapáti járműosztályozós csomópont után indul, majd Petőhenye külterület, valamint Zalaegerszeg zártkerti ingatlanjait érintve csatlakozik a már korábban elkészült négysávos szakaszhoz. Az út kialakítása a korábbi kétszer egy sávról kétszer két sávra bővült, középen fizikai elválasztással, ennek köszönhetően a korábbi, csökkent, hetven kilométer per órás tempó helyett már kilencvennel haladhat a forgalom, mint általában lakott területen kívül.

A beruházás során Petőhenye térségében megépült egy felüljáró. A Zalaegerszeghez tartozó szőlők, gyümölcsösök mellett átépült a cserlapi csomópont, ahol egy gyalogos aluljáró is készült a hozzá kapcsolódó gyalogos létesítményekkel, közművekkel, továbbá átépült az autóbusz-megállóhely is. A dombvidéki környezet okán a négysávúsítás során jelentős bevágásokat kellett végrehajtani. A bevágások megtámasztására 440 méter hosszon változó magasságú vasbetonhézagos cölöptámfalak épültek. Burkolt szervizutat is létrehoztak 850 méter hosszon. A nettó 3 milliárd 740 millió forint értékű fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából és beruházásában valósult meg.

Másfél kilométer hosszon vált négysávossá a 76-os főút zalaegerszegi bevezetője (fotók: NIF Zrt.)

Zalaegerszeg 2015-ben a Modern Városok Program keretében célul tűzte ki a város infrastrukturális feltételeinek javítását. Ennek jegyében épül meg új nyomvonalon a kétszer két sávos M76-os út. Továbbá dolgoznak azon, hogy Körmendet és az osztrák határt is gyorsforgalmi úton lehessen elérni. A közlekedők szeptember eleje óta kétszer két sávon használhatják a korábbi kétszer egy sávos bevezető másfél kilométeres szakaszát.

Ezzel egyidejűleg zajlik az M76-os gyorsforgalmi út építése is: várhatóan október végén adják át az M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti 5,6 kilométeres szakaszt. A Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti három kilométeres, azonban tizenegy hidat magába foglaló új nyomvonal 2022-ben fog elkészülni. A Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti 44 kilométeres szakaszon már zajlik az engedélyeztetési eljárás, az építési engedélyek októberre várhatóak. A kiviteli tervek már készülnek, így az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízása, valamint forrás rendelkezésre állása esetén a NIF várhatóan jövő tavasszal írhatjak ki a kivitelezési közbeszerzési eljárást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek