Gyulai Airbus: szerkezetkész csarnok, részvétel az új helikoptercsalád fejlesztésében

MTI/iho   ·   2021.05.07. 09:00
cr

Miniszteri biztos: az első lépés a magyar légiipar alapjainak lerakásához. A kormány támogatja a békéscsabai repülőtér fejlesztését is. Helikopterekkel a jövendő helikopteralkatrész-gyárba.

A december óta épülő Airbus Helicopters alkatrészgyártó üzem tartószerkezete elkészült, a csarnok vasbeton szerkezete elérte legmagasabb pontját, ez alkalomból tartottak bokrétaünnepséget a helyszínen, amelyet a jelenleg érvényes járványügyi szabályozás miatt online közvetítettek az újságíróknak. Az lhsn.hu beszámolója szerint a vendégek egy része stílszerűen a honvédség három Airbus H145M helikopterével érkezett a helyszínre.

Lepsényi István, az ITM miniszteri biztosa az ünnepségen úgy fogalmazott, a beruházással megtették az első lépéseket a magyar légiipar alapjainak lerakásához. A miniszteri biztos közölte, azzal, hogy a tavaly júliusban létrejött Airbus Helicopters Hungary Kft. vegyesvállalatban

a magyar állam nemcsak támogató, hanem harminc százalék erejéig tulajdonosi szerepet is vállalt, elősegítette egy új, csúcstechnológiai iparág elindulását,

Békés megye ipari növekedésének és az ország innovációs képességének növekedését. A kormány szándéka tevékenyen hozzájárulni a térség fejlődéséhez, így az úthálózat és a békéscsabai reptér fejlesztéséhez, továbbá a konténerterminál kialakításához.

(fotók: MTI)

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint a zöldmezős beruházással Magyarország a repülőgépipar vezető országai közé kerül. Bejelentette: szerdán Budapesten tárgyaltak az Airbus vezetésével, a tárgyalás eredményeként

Magyarország „meghívást kapott az európai országok elit klubjába, amelynek nem kisebb a célja, minthogy 2040-re új európai katonai helikoptercsaládot fejlesszenek ki".

Magyarország rövid időn belül hivatalosan is pozitív választ fog adni a meghívásra – húzta alá.

Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója méltatta a cég, a magyar kormány és a helyi önkormányzat között létrejött partneri viszonyt, és azt, hogy a csapadékos tél ellenére ilyen jól haladt a decemberben kezdődött gyárépítés. Elmondta, sokszor kérdezik tőle, miért döntöttek egy teljesen új üzem építése mellett, amire azt szokta mondani: ez nagyfokú autonómiát biztosít számukra; Békés megyében pedig stabil, magasan képzett munkaerőt találtak.

Az eddigi együttműködés meggyőzte őt arról, hogy Magyarország elszántan törekszik arra, hogy az európai repülőgépipar része legyen; a beruházással Magyarország az Airbus-család tagjává vált. Bruno Even elmondta, az új gyárba már felvettek húsz mérnököt, akiket jelenleg Német- és Franciaországban képeznek ki; ezt a számot az év végéig megduplázzák.

Hozzátette: az Airbus huszonegy helikoptert már átadott Magyarországnak, egy részüket a tájékoztató előtt működés közben is láthatták a jelenlévők; 2023-ban pedig újabb gépek érkeznek az országba a legmodernebb szériából.

A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyárban

a tervek szerint jövő tavasszal indul a gyártás, a közeljövőben több mint 200 magasan képzett szakembernek adva munkát. Több mint kétezerféle alkatrészt gyártanak majd,

elsősorban precíziós megmunkálást igénylő fém alkatrészeket állítanak elő a cég portfólióját alkotó helikoptertípusok dinamikus rendszerei számára.

A kiadott sajtóközlemény szerint a gyár szomszédságában a magyar állam létrehozza az STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft. üzemét, mely kulcsszerepet játszik majd az alkatrészek előállításának technológiai folyamatában. A szükséges szakemberutánpótlás biztosítása érdekében sor kerül a térségi szakképzés szükséges fejlesztésére, amelynek célja a Magyar Repülőgépipari Akadémia létrehozása.

Mint portálunk beszámolt róla, az Airbus Helicopters és az állam 2018 végén írtak alá szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében hosszútávú repülőipari projektek megvalósítása érdekében együttműködnek a jövőben. A két fél közötti együttműködés a gyár létesítésén kívül kiterjed még a harminchat új honvédségi helikopter beszerzésére.

A békéscsabai repülőtér fejlesztésének előkészítésére tavaly év végén 154 millió forintot biztosított a kormány, az MTI információi szerint

szó van a futópálya 1800, illetve 2500 méteres meghosszabbításáról is,

jelenleg a részletes terveket dolgozzák ki. A tényleges munkálatok várhatóan jövőre indulnak. Palkovics László februárban elmondta, a repülőteret alkalmassá kell tenni cargo és business utazásokhoz is, ez magával hozza, hogy sport céloknak is meg fog felelni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek